IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икитос – най-големият град в света, недостъпен по суша

14 август 2014 13 08

Перуанският град е сякаш откъснат от света

Снимка: wikimedia.org

Снимка: wikimedia.org

Икитос е важен пристанищен град и най-големият в джунглата на Перу. Той се намира в басейна на река Амазонка, заради което е напълно откъснат от сушата на южноамериканската държава. От едната си страна Икитос е заобиколен от вода, а от другата – от горите на Амазонка.

Единственият начин човек да стигне до това отдалечено място е да лети до там или да плава с лодка. Придвижването по вода обаче отнема цяла седмица и пътуващите трябва да се примирят с горещия и влажен климат на реката.

Икитос има население от 422 000 души, което го прави най-големият град, недостъпен по суша.

Районът е бил обитаван в продължение на хиляди години от местните жители, които са живеели в малки сезонни селища в близост до реките. Когато европейските мисионери пристигат по тези земи обаче, те установяват местното население около реките Nanay, Amazonas и Itaya.

Според някои Икитос възниква като град през 18-ти век, докато други смятат, че това се е случило през 19-ти век. В началото на 19-ти век мястото започва да привлича заселници, след като каучукът бива открит. Хиляди емигранти от цял свят се заселват в перуанския град с надеждата да натрупат богатство.


Много от европейските мъже остават в Перу до края на живота си и там създават семейства. По този начин в района се налагат европейски стилове на облекло, музика, архитектура и други.

През 1912 година каучуковата индустрия спада драстично, а населението на Икитос намалява. И до ден днешен в града има спомени от екстравагантния вкус на каучуковите барони, които могат да бъдат видени най-вече върху различни сгради.

Посетете нашата галерия и разгледайте Икитос – най-големият град в света, до който не можете да стигнете по шосе.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари