IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Ел Салвадор

2 септември 2014 13 10

Какво не знаете за тази малка държава в Централна Америка

Снимка: Otto Rodriguez

Снимка: Otto Rodriguez

Ел Салвадор не е от популярните туристически дестинации. И има защо – страната е в тежко състояние след гражданска война, продължила цели 12 години. Въпреки това Ел Салвадор има своя чар, като всяко кътче на тази Земя и предизвиква интерес, най-малкото, защото се намира на хиляди километри от България.

По население страната си прилича с нашата, тъй като по последни данни в Ел Салвадор живеят малко над седем милиона души.

Нейни съседи са държавите Гватемала и Хондурас, както и Тихия океан.

Ето и какво още не знаете за малката държава, намираща се в Централна Америка:

1. Ел Салвадор е най-гъсто населената страна в Централна Америка.

2. Историята на страната започва още през 1-ви век преди новата ера, когато земите на страната са били обитавани от племена на маите. Развитието на територията от съвременните заселници започва през 1524 година. През 1839 година Ел Салвадор е обявен за независима република, което бележи началото на многобройни войни и преврати.

3. Ел Салвадор се нарича земя на езера и вулкани, тъй като основната област там е вулканично плато.

4. Страната е пример за величието на древните цивилизации. Руините на Тасумал, намиращи се на територията на Ел Салвадор, са най-древните строителни конструкции на маите, които се считат за важни при изучаването на този период. Статуя на бога на войната и плодородието, Xipe Totec, е основната атракция на това място. Мистериозни пирамиди, артефакти, статуи на олмеките – всичко това са доказателства за живота на древните народи по тези земи.

5. Ел Салвадор има няколко национални парка. Паркът на вулканите, в който има три основни вулкана, се счита за най-красивия и най-известния. Националният парк Walter T Deininger пък има невероятна смесица от два типа гори. В страната има и парк с водопади.

6. Вулканът Исалко е наречен „Фарът на Ел Салвадор“, тъй като сиянието му осветява пътя на корабите.

7. Хоя де Серен е един от най-значимите археологически обекти в Латинска Америка. През 1993 година той влиза в списъка на ЮНЕСКО. Хоя де Серен се счита за едно от чудесата на света заедно с град Теотиуакан в Мексико и Националният паметник в Зимбабве.

8. През 1975 година в Ел Салвадор се провежда конкурса за красота Мис Вселена. Това е втората страна от Латинска Америка, в която се провеждало това международно събитие. Победата в конкурса спечели Мис Финландия.

9. Знамето на Ел Салвадор е прието през 1910 година. Сините ивици символизират единството, а бялото символизира мира.

10. Предците на американския супермодел Кристи Търлингтън са от Ел Салвадор.

11. Ел Салвадор е католическа страна, така че исторически храмове могат да бъдат видени във всеки град.

12. През 1969 година между Ел Салвадор и Хондурас избухва футболна война (заради футболен мач), която преминава във военен конфликт. Той обаче продължава само шест дни.

13. Столицата на държавата е Сан Салвадор. Тя е основен политически и икономически център в страната.

14. Историческото минало на Ел Салвадор повлиява на националната кухня и в нея има много испански ястия.

15. Най-популярната напитка в страната е кафето. Консумират се също напитки от листата на захарна тръстика и от плодове. Любимите алкохолни напитки са: бира, водка и ром от захарна тръстика.

16. Официалният език в държавата е испанският.

Влезте в нашата галерия и разгледайте малка част от Ел Салвадор.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари