IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Пакистан

4 септември 2014 09 50

Какво не знаете за една от най-големите мюсюлмански държави в света

Снимка: Maria Ly

Снимка: Maria Ly

Пакистан едва ли е в списъка ви с мечтаните дестинации, но това не пречи да се запознаете по-добре с характеристиките на тази страна.

Тя се намира в Южна Азия и е създадена през 1947 година след разделянето на територията на Британска Индия.

Официалното име на страната е Ислямска република Пакистан. На юг от държавата е Арабско море, а нейни съседни държави са Индия, Афганистан, Иран и Китай.

Пакистан очарова с величествени пейзажи, много културни традиции и гостоприемни хора. Страната е люлка на древни цивилизации, оспорвайки лидерството на Египет и Месопотамия.

Ето и още интересни факти за Пакистан:

1. В страната се намира Раникот Форт, която е най-голямата крепост в света. Периметърът на стените на тази крепост се равнява на 29 километра. Диаметърът на Раникот е приблизително 6 километра. От 1993 година крепостта е защитена от ЮНЕСКО. Тя е една от най-загадъчните крепости в света, защото целта на нейното построяване остава неразгадана от учените.

2. В Пакистан се произвеждат около 80% от всички футболни топки в света. 75% от тях или около 60% от всички футболни топки в света са направени в Sialkot. Фабриките за производство на футболни топки в страната са с най-доброто оборудване и разполагат с много експерти.

3. В Пакистан, ако ученик закъснее дори с 2 минути за урока, трябва да чете Корана 8 часа.

4. Пакистан е единствената държава в света, която не признава Република Армения, макар че Армения признава Пакистан.

5. Националната валута в страната е пакистанска рупия.

6. Пакистан е бедна страна. Една пета от населението живее под международния праг на бедността (1,25 долара на ден).

7. 97% от населението на държавата са мюсюлмани. Малко над 1,5% са християни.

8. Ако имате виза за Израел в паспорта си, вие няма да може да посетите следните мюсюлмански страни: Иран, Кувейт, Либия, Ливан, Пакистан, Саудитска Арабия, Йемен, Сирия, Судан. Това се отнася дори за случаите, когато имате валидна виза за някоя от тези държави.

9. Въпреки че Пакистан е смятана за една от най-опасните страни в света, според британското списание Economist туристическата индустрия в държавата се разраства.

10. Името „Пакистан“ предлага Чаудри Рахмат Али, който е живял в Англия и е учил в Кеймбридж.

11. В Пакистан хората говорят над 60 езика. Два обаче са официалнитеанглийски и урду.

12. Националната кухня в Пакистан е наследница на индоарийците и на мюсюлманските културни традиции. В продължение на хилядолетия основна храна в долината на Инд била пшеницата и оризът. В Пакистан хората ядат много варианти на питки.

13. В страната местните са любители на черния чай с мляко.

14. В Пакистан растат много различни плодове. Посетителите на страната определено трябва да опитат прочутите сушени плодове и вкусни пакистански сладкиши.

15. Пакистан се нарежда на 6-то място в света по отношение на населението (183 милиона души). В списъка с мюсюлманските държави страната пък е на второ място след Индонезия.

16. Столицата на Пакистан е Исламабад (Градът на исляма). Той се явява важна пресечна точка на търговски пътища между Централна Азия и Индийския полуостров. През 1959 година правителството решава да основе новата столица и през 1960 година всички държавни институции се местят в нея.

17. Карачи е древната столица на Пакистан. По тази причина в града има много забележителности – мавзолей, джамия, катедрала, зоопарк и други.

Влезте в галерията ни и разгледайте само малка част от Пакистан.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

silveto2004 ( преди 6 години )
Здравейте. Аз съм ученичка от седми клас. Започнахме да изучаваме Азия и ни дадоха за домашно да направим доклади. Аз избрах да пиша относно Пакистан. Като се порових ми стана много интересно относно четвъртия интересен факт. Разглеждам различни сайтове, но така и не мога да разбера защо Пакистан не признава Армения. Може ли ако някой има представа да пише, защото скоро трябва да представям държавата, а госпожата е много претенциозна и ще ме пита по този въпрос.?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар