IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не знаете за Хондурас

11 септември 2014 12 31

Интересни факти за една от най-бедните страни в света

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хондурас е малка красива страна с дълга история, с величествени пирамиди от времето на маите, добре запазени гори и голямо разнообразие от диви животни. Тя граничи с Никарагуа, Салвадор и Гватемала, а бреговете ѝ се мият от Тихия океан и Карибско море.

Хондурас е и една от най-бедните страни в света. Тя е разположена в Централна Америка и може би не е една от най-подходящите туристически дестинации. Прочетете по-надолу и ще разберете защо:

1. В древни времена индианците са населявали територията на днешен Хондурас. Страната е един от най-големите центрове на маите. Въпреки това, през 6-ти век (по неизвестни причини) маите напускат района и се преместват в Мексико.

2. Останките от древната империя на маите са основната атракция на Хондурас. Копан е най-старият град в страната. В Копан е запазена Майската пирамида.

3. Тегусигалпа е столицата (от 1880 година насам) и най-големият град в Хондурас. Намира се в централната част на страната и е основан от испанските конкистадори през 1578 година. В града живеят около 1 700 000 души, като всички участват в провеждащите се карнавали в Тегусигалпа. Столицата е основен икономически, индустриален и културен център в страната.

4. В Тегусигалпа се намира едно от най-опасните летища в света. Местоположението на пистата, близо до планината, прави трудно излитането и кацането. Също така пистата тук е една от най-късите в света.

5. Хондурас е страна на бананите. Подходящият климат и упоритата работа на местните хора нареждат държавата на второ място по износ на банани в света.

6. Територията на Хондурас е обитавана от огромен брой диви животни, заради малобройното население на страната. Ако искате да видите диви животни в естествената им среда, Хондурас е много подходящо място.

7. В страната може да срещнете обичайните животни за Централна Америка, както и мечки, различни видове елени, маймуни, диви прасета, тапири, язовци, койоти, вълци, лисици, ягуари, пуми, редки черни пантери, алигатори, крокодили, игуани и змии (включително отровни и смъртоносни), мравояди, ленивци, броненосци и много други.

8. Ако някога сте чели за приключенията на пиратите в Карибско море, тогава може би знаете кой е известният капитан Кид. Съществува легенда, че цялото откраднато от капитана злато е скрито на островите на Хондурас.

9. Хората гарифуна са етническа група, която живее в Хондурас. През 2001 година гарифуна са признати от ЮНЕСКО като част от световното нематериално наследство на човечеството. Хората гарифуна успяват да запазят своята уникална музика и традиционни танци.

10. В Хондурас има дъжд от риби. Всяка година в продължение на вече 100 години между май и юни в департамента Йоро, Хондурас хората наблюдават как в небето се появява тъмен облак, светкавици, гръмотевици и силни ветрове. След 2-3 часа проливен дъжд от небето се изсипват стотици живи риби. Местните хора ги събират от земята и ги носят за готвене у дома. Живеещите в Хондурас харесват това необичайно природно явление и дори имат специален фестивал за него.

11. Хондурас се счита за най-опасната страна в Централна Америка. Не звучи много обещаващо, ако искате да посетите страната.

12. Въпреки това Хондурас има прекрасни плажове, лазурно море, живописни острови и магически красиви коралови рифове. Роатан и други малки острови (Utila, Guanaja и Cayos Cochinos) са заобиколени от най-големия жив коралов риф в света – дом на огромен брой цветни риби и множество растения.

13. Националният език на Хондурас е испанският, но в туристическите райони всички разбират английски език.

14. Хората в Хондурас са много любезни. Те обичат да наричат другите по име.

15. Националната кухня на Хондурас, подобно на други страни в Централна Америка, се базира най-вече на боб, ориз, месо, морски дарове, картофи и сирене. Традиционната местна напитка rompopo е направена от алкохол, мляко и яйца.

Посетете нашата галерия и си направете една виртуална разходка до Хондурас.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари