IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изрисуваните къщи на ндебеле

15 септември 2014 11 15

Пъстрота по африканските улици

Снимка: Flickr

Снимка: Flickr

Ндебеле е африканска етническа група, която живее в Южна Африка и Зимбабве. Хората от ндебеле са известни с артистичния си талант, особено по отношение на техните боядисани къщи и колоритни украшения, направени от мъниста.

Не се знае особено много за тази етническа група, освен че произхожда от по-големите племена нгуни, които съставят почти две трети от чернокожото население на Южна Африка.

Смята се, че ндебеле са се заселили в близост до Претория през 16-ти век. Заради съперничество някои семейства се насочили на север към Зимбабве. От хората, които останали в Южна Африка, представителите на манала и ндзундза са последните, които все още рисуват своите къщи – признати в целия свят.

Мъжете от ндебеле са страховити воини, които побеждавали по-малките етнически групи и се съединявали с тях. Именно смесените бракове са причина за културен обмен и по-специално за оцветяването на къщите.

Според някои източници ндебеле претърпели поражение от холандско-говорящите заселници. Принудени от потиснатия живот, местните жители започнали да използват изразителни символи, с които тайно си комуникирали помежду си.

Стенописите винаги се правят от жените и тази традиция се предава от поколение на поколение по майчина линия. Добре оцветеният дом показва, че домакинята е добра съпруга и майка. Едно от най-добрите места, където може да се види тази форма на изкуството, е Мапоч. Населеното място се намира на около 40 километра западно извън Претория.

Влезте в галерията ни и разгледайте цветните къщи в Южна Африка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари