IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Мианмар – част втора

28 септември 2014 09 10

Опознайте още от азиатската страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

След като вече се запознахте с част от характеристиките на Мианмар, време е за още една порция интересни факти за тази азиатска държава. Ако сте пропуснали да прочетете първата част за впечатляващата страна, може да поправите грешката си тук.

В случай, че вече знаете достатъчно за Мианмар, може да преминете директно към още интересни факти, с които по-лесно ще опознаете същността на далечната азиатска страна:

13. Традиционната кухня на Мианмар съчетава китайските и индийските кулинарни традиции, ето защо местните храни са много пикантни. Стълбовете на местната кухня са рибните ястия, оризът, спагетите, зеленчуците, лукът, джинджифилът, чесънът и чилито. Пазарите и уличните търговци предлагат голямо разнообразие от тропически плодове.

14. В Мианмар бакшишите не са задължителни. Никой няма да се разсърди, ако не му оставите пари, но и никой няма да устои да не ги вземе.

15. Мианмар е страна, богата на минерали. Тук са проучени въглеводородни находища, такива на въглища, уран, калай, мед, кобалт, никел, олово и цинк, злато, сребро, барит, манган. Също така в Мианмар има ресурси за добив на желязна руда и платина. Местните миньори добиват и скъпоценни камъни като сапфир, рубин и смарагд.

16. Страната постепенно се превръща във все по-привлекателно място за туристите. В Мианмар има няколко курорта с петзвездно обслужване, което може да конкурира много водещи, признати хотели по света. В Мианмар природата е запазена в оригиналния си и непокътнат вид, така че екотуристите определено има от какво да бъдат впечатлени.

17. Основната религия на Мианмар е будизмът. Будистите представляват 89% от хората в страната, християните са 4%, мюсюлманите също.

18. От 2006 година столица на Мианмар е Найпидо. Градът е разположен в сърцето на страната. Преместването на столицата на страната е заради астрологически прогнози и вярата в щастливите числа. Бившата столица е Янгон.

19. Паган е древната столица в Мианмар. В момента на мястото на древния град има много археологически обекти – стотици ступи, пагоди, храмове и манастири. Ето защо Паган е смятан за един от най-интересните археологически обекти в цяла Югоизточна Азия.

20. Мандалей е вторият по големина град в страната. Той се намира на брега на река Иравади и има население от 800 000 души. Мандалей е бил столица на Бирманската империя и е построен около древен дворцов комплекс с ограда и ров. В околностите на Мандалей има много малки градове и манастири, както и две древни столици – Ава и Амарапура. Близо до града има огромна статуя на Буда, сочеща към Мандалей. Заради това се смята, че самият Буда е предсказал изграждането на града.

Снимка: Greg Walters

21. Хората наричат Мианмар „Златната страна“ или „Страната на златните пагоди“, което е истина, тъй като на нейната територия са разположени 2500 такива. Мианмар е като огромен археологически резерват, в който добре са запазени следи от древни цивилизации. През хилядолетната история на страната по тези места са създавани силни империи три пъти.

22. В страната живеят уникални видове маймуни. Мианмарската чипоноса маймуна е истинско чудо на природата. Заради структурните си характеристики, тези маймуни кихат в дъжда. Този вид маймуни са открити през 2010 година и се срещат само в северен Мианмар.

23. В северната част на Мианмар, в подножието на Хималаите, живее малка етническа група, наречена тарон. Често хората от Тарон са наричани Азиатски пигмеи, тъй като тяхната средна височина е около 130 сантиметра. Поради честите родствени бракове в етническата група, много деца се раждали с дефекти. Ето защо преди няколко десетилетия старейшините забранили браковете в рамките на племето. Като се има предвид недостъпността на района, където живеят тарон, това решение всъщност означавало доброволно съгласие за изчезване. Днес има по-малко от 10 чистокръвни представители на тарон.

Влезте в нашата галерия и разгледайте част от чара на Мианмар.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари