IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Етиопия

20 октомври 2014 07 55

Какво не знаете за тази страна

Църквата Свети Петър; Снимка: Thinkstock

Църквата Свети Петър; Снимка: Thinkstock

7. В етиопския град Лалибела има комплекс от скални църкви, които са били „построени“ през 13-ти век. Всъщност те не са построени, а са издълбани в скалите. Най-известната сред тях е църквата „Свети Георги“, която има формата на кръст и подът ѝ е на 12 метра под земята.

8. Официалният език в Етиопия е амхарският език. Той има 7 гласни и 28 съгласни букви.

9. Етиопците са горди, че страната им е единствената в Африка, която никога не е била колония. Престоят на италианската армия от 1936 до 1941 година местните наричат „окупация“.

10. Както стана ясно вече, Етиопия е една от най-старите християнски държави в света. В страната има представители на различни религии: християни, евреи, православни християни и мюсюлмани.

11. Отношението към туристите в страната е много приятелско.

12. В северозападната част на Етиопия се намира второто по големина езеро в Африка – Тана. Най-голямото езеро на територията на континента е Виктория в Кения. Площта на езерото Тана е 2156 кв. км. Плуването в него обаче не се препоръчва, тъй като във водата се срещат много паразити.

13. Ако наемете лодка, с която да се движите по езерото Тана, може да посетите манастирите, разположени върху многобройни острови, както и да видите хипопотами отблизо.

Снимка: Thinkstock

14. Етиопия вече не разполага с излаз на Червено море. Страната губи тази своя привилегия през 1993 година, когато Еритрея се отделя от нея. Заради това понякога страната има проблеми с доставката на храна.

15. В Етиопия (въпреки широката забрана в съседните страни) се използва наркотичното растение кхат, което има стимулиращ ефект. В комбинация с цигара или джин листата на растението се използват от населението като начин за релаксация.

16. Етиопия има активно участие в политическия живот. След края на Втората световна война страната е една от основателките на Организацията на обединените нации. В Адис Абеба пък се намира седалището на Организацията за африканско единство (сега преименувана на Африкански съюз).

17. За разлика от повечето страни, в националния календар на Етиопия има 13 месеца. 12 от тях съдържат 30 дни, докато последният се състои от пет или шест дни (в зависимост дали годината е високосна). Денят в Етиопия не започва в 00:00 часа, а започва с изгрева.

18. Етиопия е една от най-бедните страни в света. БВП на глава от населението е само 900 долара.

19. Етиопската традиционна кухня се състои от пикантни ястия от месо и зеленчуци. Местните използват много подправки, като чесънът се среща особено често. Етиопците обаче не ядат свинско месо, придържайки се към хранителни табута на Стария Завет.

20. Националната валута на страната е Етиопски бир (ЕТВ).

А сега посетете нашата галерия и разгледайте част от лицата на древната африканска държава.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари