IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Индонезия

31 октомври 2014 10 01

Страната има хиляди острови

Снимка: Harald Hoyer

Снимка: Harald Hoyer

Индонезия е красива страна, която всяка година привлича милиони туристи, решили да я опознаят и да разгледат най-прекрасните ѝ природни и културни дадености. Тя се намира в югоизточна Азия и граничи с държавите Малайзия, Източен Тимор и Папуа Нова Гвинея. Индонезия е известна с факта, че е сред челните страни в света по население и най-голямата мюсюлманска държава на планетата.

Към територията на страната се включват хиляди острови, известни със своята природна красота, способна да „омагьоса“ всеки човек. Ето и някои от най-интересните и важни факти за Индонезия, с които със сигурност ще опознаете много повече азиатската държава – макар и на хиляди километри разстояние:

1. Индонезия е островна държава, която се състои от 17 800 острова. Около половината от тях все още нямат имена. Най-известните индонезийски острови са Суматра, Ява и Бали.

2. Индонезия е ислямска държава, в която мюсюлманите представляват 87% от населението. Въпреки това обаче в страната има много демократично отношение към жените. Те не трябва да скриват лицата си, покриването на косата е достатъчно. В допълнение към това на жените се позволява да се движат свободно, да правят бизнес и работят на високи обществени позиции.

3. Жителите на страната говорят общо 580 езика.

4. Индонезия е лидер в производството на индийско орехче.

5. В Индонезия има 400 активни вулкана – това е повече, отколкото в която и да е друга страна в света.

6. Индонезия е рай за изучаването на флората и фауната. През 2010 година там са открити 200 нови вида животни. Яванският носорог е животно, което живее само в Индонезия. На остров Комодо живее комодският варан. Той е опасно голямо влечуго (гущер) и може да нападне дори човек. Комодските варани живеят предимно в националния парк на остров Комодо, но могат да се срещнат и в още няколко други острова.

7. Туризмът е основният отрасъл на индонезийската икономика. Държавата развива все повече своята сфера на услуги, насочени към задоволяване на различните нужди на туристите. През последните години Индонезия стана водещ спа център в Азия. Всички видове спа процедури са на разположение не само в многобройните специализирани центрове, но също така и в хотелите.

8. В Индонезия (както и в Китай и Филипините) може да видите погребение, при което ковчегът се приковава към скалите. Хората на Бо („Bo“ на английски език – едно от националните малцинства от китайци) са вярвали, че планините са най-подходящото място за погребение, тъй като те са стълби между земните и небесните светове.

9. Името „Индонезия“ произлиза от латинската дума „Indus“ (Индия) и гръцката „nesos“ (остров).

10. Индонезия става популярна в началото на 20-ти век. Сега тази красива страна се нарежда на четвърто място сред най-посещаваните държави в света.

Снимка: Levon Levonian

11. Индонезия е известна и като най-гъстонаселения остров в света. Населението на страната наброява около 237 600 000 души.

12. Суматра е шестият по големина остров в света. В допълнение, той е класиран на пето място сред най-високите острови на земното кълбо.

13. Местните хора наричат родината си „Tanah Air Kita“, което в превод означава „Наша земя и вода“.

14. Джакарта е столицата на Индонезия. В този град има голям брой туристически атракции, които привличат посетители от цял свят.

15. Остров Бали е най-популярната дестинация в Индонезия. Красивите природни дадености на това живописно кътче привличат туристи и любители на природата от различни точки на света. На Бали туристите могат да намерят много интересни неща. Танците, плажовете и красивите храмове са само част от чара на известния остров.

16. Индонезийската национална кухня е уникална смесица от кулинарните традиции на различни страни. Местните обичат да използват много подправки – различни видове пипер, джинджифил, чесън, сос от фъстъци и други. Оризът е широко разпространен в Индонезия.

Снимка: The Diary of a Hotel Addict

17. Сред индонезийците е много модерно човек да има бяла кожа. На всички пазари се продават различни козметични продукти за избелване на кожата.

18. Местните хора наричат туристите „bule“.

19. В Индонезия филмите в кината и по телевизията никога не се дублират. Те се показват в оригиналния си вид с индонезийски субтитри.

20. В тази страна интернет е много бавен и по-скъп, отколкото в много други страни. Ето защо на доста места услугите се правят по стария начин, а не в онлайн вариант.

21. На територията на Индонезия се намира красивият древен будистки храм Боробудур. Боробудур е разположен на 40 километра северозападно от Джокякарта на остров Ява. Боробудур е един от най-известните будистки храмове в света. Построен е от два милиона каменни блока за около 75 години в периода 8 – 9 век. Храмът е бил изоставен през 14-ти век, заради причини, които все още остават загадка. През вековете Боробудур е бил скрит в джунглата под слой от вулканична пепел. Днес той е една от най-популярните туристически атракции на Индонезия.

22. Националната валута на страната е индонезийска рупия (IDR).

Влезте в нашата галерия и разгледайте част от многото лица на Индонезия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари