IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Фиджи

6 ноември 2014 10 37

Отдалечено райско място, което ще ви очарова

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Фиджи е великолепен и красив архипелаг, намиращ се в южната част на Тихия океан. Именно заради своята отдалеченост той е по-скоро блян и мечта, отколкото реална дестинация за много хора. Фиджи се състои от 322 острова, като 100 от тях са необитаеми. Неговата столица е Сува, а основните островиВити Леву и Вануа Леву.

Фиджи очарова с безкрайни бели пясъчни плажове, магическо красиви островчета, лазурен океан и невероятен подводен свят. За да надникнете в същността на отдалечения остров, вижте кои са най-любопитните факти за него:

1. Столицата Сува е основното морско пристанище на страната. Преди време столица на острова е бил град Левука, но заради увеличаването броя на населението, столицата се премества.

2. Фиджи е многонационална държава. Там се срещат представители на всички световни религии и хора от всички краища на планетата. Около половината от населението на Фиджи е съставено от коренни фиджийци.

3. 40% от населението на Фиджи са хора от Индия. По време на колонизацията на острова от Великобритания, хиндуистите са били доведени във Фиджи. 600 000 роби индийци са докарани да работят на насаждения със захарна тръстика.

4. Коренното население на Фиджи и индийците не се разбират добре помежду си. Сблъсъци на етническа основа не са рядкост там.

5. Като цяло обаче островите са много безопасни и никой не носи оръжие. Дори полицаите не са въоръжени.

6. Двата най-големи острова са Вити Леву и Вануа Леву. Тяхното население представлява около 80% от общия брой на фиджийците. Общо на Фиджи живеят около 893 000 души.

7. Най-високата точка във Фиджи се намира на остров Вити Леву. Това е планината Томаниви, която е висока 1322 метра. Всички планини във Фиджи са с вулканичен произход.

8. Островите на Фиджи се различават един от друг, благодарение на разнообразието на тяхната флора и фауна. То се дължи на различните климатични условия, изолацията на някои от островите на архипелага, както и заради геоложката структура на островите. Повечето от островите са покрити с гъста растителност. Срещат се много мангрови гори, както и рифове.

9. Националната кухня на Фиджи е изключително разнообразна – индийски ястия, фиджийски такива, китайска храна, а на някои места се срещат и предложения от европейската кухня. Местните знаят как да готвят ястия, които не се предлагат на никое друго място в света. Във Фиджи има деликатеси, които се приготвят от сварени прилепи, корени и сурова риба. Някои от храните предварително са увити в бананови листа, а след това сварени в подземни пещи.

10. Макар че Фиджи е толкова отдалечен от останалия свят, страната е много цивилизована. Там има две международни летища, където спокойно може да обмените пари за местната валута.

11. Островът ще ви изненада с обслужването и шикозните си хотели. Във Фиджи можете да отседнете в остров-хотел.

Снимка: Thinkstock

12. Потомците на фиджийците са били канибали. Едно от най-посещаваните места на острова е гробът на известния канибал Рату Удре-Дре, който живял през 19-ти век и изял 900 човека. В магазините за сувенири се предлагат различни вилици – всяка от които е подходяща за консумацията на различна част от тялото.

13. През 1871 година кралят на Фиджи приема християнството и призова своите поданици да не ядат собствения си вид.

14. Най-големият и най-красивият хиндуистки храм във Фиджи е Sri Siva Subramaniya в Нади.

15. Най-популярният спорт във Фиджи е ръгбито.

16. Фиджийците са много гостоприемни хора и се държат с посетителите като с почетни гости. Ако обаче отидете в дома на местни, трябва да спазвате някои правила на поведение. Задължително трябва да занесете малък подарък на семейството. В селата на островите пък слънчевите очила и шапките са позволени само на лидера на селото.

Снимка: Thinkstock

17. Мел Гибсън има свой собствен остров в архипелага Фиджи, който си купи за 15 милиона долара.

18. Докато на островите има градове, животът във Фиджи е все още съсредоточен в селата. Там общността е много важна за местните. Богатството и ресурсите се разпределят между всички жители на селото. Повечето райони са много бедни, без електричество и течаща вода.

19. Английският език е един от националните езици във Фиджи и всички местни могат да го говорят.

20. В САЩ водата от Фиджи е една от най-скъпите марки бутилирана вода.

И след като се запознахте с част от характеристиките на Фиджи, време е да се впуснете в неговата онлайн обиколка, като влезете в нашата галерия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Пипи ( преди 9 години )
Хора вече не ядат, но ядат кучета. На повечето острови няма постоянно ток. Има агрегат, който се пали около 18 часа и се гаси в 22. Сутрин стават рано и влизат в океана да ловят риба. На обяд идва кораб, който изкупува рибата и предлага стоки от първа необходимост. После почиват до другиата сутрин. Това е животът във Фиджи. Полицаите нямат пистолети. До скоро имаше забрана индийците да купуват земя. В парламента обаче по някакъв начин индийци прокарват закон да им се разреши да купуват земя и тогава един майор с пистолет в ръка направи държавен преврат. Та такива работиш стават там.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар