IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хей он Уай: Градът на старите книги

26 ноември 2014 14 10

В това малко градче в Уелс има повече от 40 книжарници

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

Хей он Уай е малък град, който се намира на брега на река Уай в Поуис, Уелс, в непосредствена близост до границата с Англия. Той често е описван като „Градът на книгите“, тъй като местните са големи любители на книгите и в селището има повече от 40 книжарници, като повечето от тях са антикварни.

През май месец в града се провежда голям литературен фестивал, който привлича всяка година над 80 хиляди писатели, издатели и литературни фенове от цял свят.

Всичко започва през 1961 г., когато Ричард Бут открива първата си книжарница за стари книги. Той наема няколко силни мъже от града и ги води в САЩ, откъдето изкупуват огромно количество употребявани книги (от библиотеки) и ги превозват в контейнери обратно в Хей он Уай.

С течение на времето инициативата на г-н Бут се разпространява и из градчето изникват и много други книжарници. През 1970 г. селището става известно като „Градът на книгите“, а днес заради славата му, през него минават по около 500 хиляди туристи годишно.

Сред многобройните книжарници в Хей он Уай едни от най-необичайните са тези, наречени „Книжарница на честността“. Всъщност това са рафтове с книги, наредени пред оградите на различни къщи. Оттам можете да си изберете книги и да ги платите, като оставите пари в малка пощенска кутия, на която пише „Платете тук“.

От 1988 г., Хей он Уай е домакин на „Фестивала за литература и изкуство Хей“. През 2001 г. Бил Клинтън описва фестивала като “Уудсток на ума“. През последните години фестивалът доста се е разраснал и сега той включва музикални изпълнения и филмови визуализации.

Вижте снимки на интересното градче във Великобритания в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Мария ( преди 9 години )