IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Еквадор – част първа

27 ноември 2014 13 01

Погледнете с други очи на южноамериканската страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

10. Еквадор е един от най-сеизмично активните региони в света. Тихоокеанското крайбрежие на страната е разположено на кръстопътя на два мощни пласта, които от време на време предизвикват земетресения. Всичко това е съпроводено и от мощни вторични трусове. Според някои източници за една година в страната се случват поне две земетресения с магнитуд по-голям от 4 по скалата на Рихтер. Ако пък решите да броите тези, чийто епицентър е под водата, те стигат до няколко десетки на ден.

11. Уникалните Галапагоски острови са далеч от континенталната част на Еквадор (на около 1000 километра). На островите Галапагос живеят 15 вида гигантски костенурки. Техният размер е невероятен – с дължина до 1,8 метра и с тежина до 400 килограма, но още по-изумително е, че тези костенурки могат да живеят до 200 години.

12. Еквадор е първата страна в света, която през 1906 година се отказва от смъртно наказание.

13. Еквадор е страната на адвокатите и архитектите. След смяната на правителството през 1979 година местните имат възможност бързо да получат образование и по тази причина всеки втори човек става адвокат, а всеки трети – архитект. В страната има много сгради с оригинална архитектура, като това е особено забележимо в един от най-красивите градове в Еквадор – Куенка.

14. През 1941 година Еквадор и съседен Перу се борят за част от северните територии. В крайна сметка Перу побеждава и прибавя към територията си земята от една планинска верига. Еквадор обаче признава това официално едва през 1999 година.

15. Името на държавата говори само за себе си. Основната атракция в Еквадор е Mitad del Mundo или казано с други думи – паметникът на нулевия паралел. Тази забележителност се намира на 300 метра от екватора. И докато учените продължават да спорят къде точно се намира заветната линия, местните власти по всякакъв начин примамват туристите да посетят и двете точки – официалната и алтернативната.

16. В Еквадор се намира най-високият активен вулкан в света – Котопакси. Неговата най-висока част се извисява на 5897 метра над нивото на океана и е покрита с ледници. Най-важното изригване (но не най-мощното) на Котопакси се случва през 1532 година и съвпада с появата на испанските конквистадори в Еквадор. Това събитие е силно повлияно от местните индиански племена и дори инките сметнали испанците за пратеници на боговете. Ето защо първоначално те не им оказали никаква съпротива.

А сега влезте в нашата галерия и разгледайте красиви снимки от южноамериканската страна Еквадор.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари