IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пещерните храмове Лонгмен

6 януари 2015 13 27

Една от големите китайски забележителности

Снимка: panoramio.com

Снимка: panoramio.com

Китай е толкова огромна страна, че на човек ще му трябва много време, за да разгледа дори най-основните ѝ забележителности. Една от тях със сигурност са будистките пещерни храмове Лонгмен. Те са издълбани в хълмовете до река Йи, южно от град Луоянг в китайската провинция Хенан.

Лонгмен включва 1350 пещери и 40 пагоди, както и малки и големи статуи с размери от 1 сантиметър до няколко метра. Най-високата статуя е на Буда и има височина 17 метра! Общо над 100 000 статуи са издълбани в твърдите варовикови скали, разпростиращи се на един километър по двата бряга на реката.

Пещерите Лонгмен са един от най-добрите примери за китайско будистко изкуство. Те се намират на 12 километра южно от историческия град Луоянг. Строителството им започва през 493 година по време на царуването на император Xiaowen и продължава през следващите шест династии за период от повече от 400 години.

Най-интензивният период на строителството на Лонгмен е между края на 5-ти век до средата на 8-ми век. Около една трета от пещерните скулптури били издълбани по време на Северната династия Вей, а две трети – по време на династията Тан.

През годините пещерите са пострадали заради вандализъм и кражби, започвайки с антибудистко движение през 9-ти век. Унищожаването на тази забележителност продължава през 19-ти и 20-ти век, когато много статуи се изнасят извън Китай. Някои от тях в момента са експонати в много музеи по света. По време на Културната революция Лонгмен е нападнат от хунвейбините, които унищожават и обезглавяват много от статуите.

Днес будистките пещерни храмове са защитени. През 2000 година Лонгмен е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Влезте в нашата галерия и разгледайте една от най-големите забележителности на Китай – нещо, което си заслужава да видите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари