IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да покориш Ел Капитан

9 януари 2015 11 01

Двама катерачи с амбиция да изкачат най-опасния монолит в света

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Скалното катерене е не просто спорт, а истинско предизвикателство. За двама мъже то е и начин да оставят следа в историята като се превърнат в първите хора, изкачили най-трудния маршрут в света – гранитният монолит Ел Капитан в калифорнийския национален парк „Йоземит“.

30-годишният Кевин Йоргесон и 36-годишният Томи Калдуел предприеха предизвикателството да изкачат скалата с височина 2308 метра и да споделят емоцията си с феновете в Twitter и Facebook.

Монолитът е изкачван и от други, но не и по опасния маршрут „Даун Уол“, който двамата катерачи са избрали. Йоргесон и Калдуел използват специални въжета, които са за тяхна безопасност, но не им помагат в покоряването на скалната повърхност. На места се налага дори да забиват нокти в камъка, тъй като няма как иначе да се задържат за него. Мъжете предварително са залепили лепенки на пръстите си, за да се предпазят от острите ръбове на скалата.

Сред другите трикове, които катерачите издадоха е и времето в което те предпочитат да се движат към върха. Кевин и Томи чакат слънцето да залезе, защото студът не позволява на дланите им да се потят. Те успяват да се снабдят с храна и други важни провизии, благодарение на екип, който ги следи и се намесва, когато е необходимо. Мъжете вече десет дена катерят Ел Капитан и вярват, че не им остава повече от седмица до върха.

Вижте кадри от екстремното и опасно преживяване в галерията ни.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари