IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Кения – част първа

17 януари 2015 07 01

Какво не знаете за тази топла и красива страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако за момент отместим погледите си от далечните топли острови с бял пясък и кристална вода, и насочим вниманието си към Африка, ще открием, че някои от африканските страни определено могат да ни заинтригуват, и то много. Кения е една от тях.

Това е страна с много екзотични животни и уникална екваториална растителност.

Кения е едно от малките кътчета на нашата планета, където част от саваната е все още недокосната от хората. Цялата страна е като един голям резерват, който си заслужава да бъде разгледан.

И докато сами не видите тези красоти с очите си, прочетете някои от най-интересните факти за Кения. Те със сигурност ще ви убедят, че рано или късно трябва да посетите тази великолепна държава:

1. Всеки разговор в Кения започва с думата „Jumbo“ и не става въпрос за слон. „Jumbo“ на суахили (местният език) означава „здравей“.

2. Екваторът разделя територията на Кения приблизително наполовина. Така че там целогодишно температурата е една и съща – 26-32 градуса през деня и 23-26 градуса през нощта. По тази причина Кения има най-добрия климат в Африка.

3. В Кения се придвижват с „плоскодънни“ плавателни съдове, характерни за арабското ветроходство от 4-ти век след Христа. Кенийците просто добавят двигател към лодките.

4. Известното „Хакуна Матата“ (Hakuna Matata) от анимационния филм „Цар Лъв“ идва от езика суахили, произлизащ от брега на Кения между Момбаса и Малинди.

5. В Кения може да опитате уникални бонбони, направени от плодовете на баобаб. Има бонбони както със сладък вкус, така и със солен.

6. Много учени смятат, че именно от Кения произхождат първите хора в света. На територията на страната са открити най-ранните доказателства за човешки живот на планетата. Някои от тях датират отпреди 3 милиона години.

7. Африканската маска, направена в Кения е един от най-известните сувенири, предлагащи се в страната. Въпреки това тя няма никакво специално значение.

8. В Кения има много щрауси. Веднъж в страната бил намерен щраус, който мътил цели 78 яйца! От тях обаче успели да се излюпят едва 21 яйца.

9. Част от „холандските“ рози се отглеждат в Кения.

10. „Тайландските“ розови сапфири и рубини се добиват в Кения.

11. В Кения се произвежда сладък ликьор, направен от плодовете на marula. Интересното е, че този плод е афродизиак за слоновете.

12. Дядото на Барак Обама е бил лечител в племето Луо, живеещо в Кения.

13. За последните 15 години Кения се е превърнала в страната на резерватите и националните паркове. Там има общо 59 национални парка и резервата. Най-известните сред тях са: Nairobi National Park, Maasai Mara National Reserve, Lake, Nakuru National Park, Amboseli National Park и Tsavo East National Park.

14. В цяла Кения ловът е забранен. Слонова кост и кожи от диви животни обаче могат да бъдат изнесени от страната със специален лиценз от митническите органи. Тъжен парадокс.

Влезте в нашата галерия и разгледайте част от неповторимата Кения.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

888kama ( преди 9 години )
ot vsi4ki keniici koito poznavam samo dvama sa s dobri manieri.a kolko sa marzelivi,dumi nemam
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар