IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Канада – част втора

25 януари 2015 08 01

Какво още не знаете за тази страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Канада е много далеч от нашата страна и макар да няма белите плажове на екзотичните острови, като всяко ново място, тя има какво да ви предложи.

В първата част с интересни факти за Канада вече се запознахте с част от характеристиките на тази страна, време е да прочетете и втората част любопитни факти.

Ето ги и тях:

14. В Канада са измислени много полезни и важни неща. Някои от тях са електронният микроскоп, инсулинът, керосинът, електрическата печка и моторните шейни.

15. В страната има повече вътрешни водоеми, отколкото в която и да е друга държава в света.

16. На територията на Канада се намира един от водопадите на Ниагара.

17. В страната се намира най-малкият затвор в света. Площта му е само 270 квадратни метра.

18. Бобърът е символ на Канада – почти толкова известен, колкото кленовият лист.

19. Канада е една от най-богатите страни в света. БВП на глава от населението е около 46 000 долара. За сравнение във Великобритания БВП на глава от населението е 34 500 долара.

20. Канадците много обичат животните. Почти във всеки дом има домашен любимец.

21. Канада е една от най-добрите страни за живеене. Тя няколко пъти дори получава титлата „най-добра страна за живеене“ според ООН. Хубавото на тази държава е, че там има високи доходи, нисък процент престъпност, а хората са много дружелюбни.

22. Най-напредналата здравна система в света е в Канада. Здравеопазването там е безплатно.

23. По време на Втората световна война кралското семейство на Холандия заминава за Канада. Там холандската кралица ражда третата си дъщеря – Маргарет. Със специален указ на канадското правителство отделението, където е родена дъщерята, е обявено за място, извън юрисдикцията на Канада. Само по този начин дъщерята на кралицата е могла да претендира за трона на Холандия. В знак на благодарност всяка година Холандия изпраща хиляди лалета за фестивал в Отава (Tulip Festival).

23. „A Mari Usque ad Mare“ е мотото на Канада. То означава „От море до море“.

24. В Канада живее необичайна бяла мечка. И въпреки своя цвят, тя не е нито албинос, нито пък е роднина на полярните мечки.

25. Около 3% от канадците даряват кръв всяка година.

26. Канадската кухня е много разнообразна, тъй като страната е дом на много хора от различни краища на света. Всяка нация внася в националната кухня на Канада нещо свое, макар че кленовият сироп е обичан от всички. Той се използва за много ястия като: пайове, палачинки, кифли и сладкиши, както и към всички видове месо.

Влезте в нашата галерия и разгледайте Канада в снимки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари