IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритият град на Монемвасия

1 февруари 2015 09 51

Името на острова означава „един вход“

Снимка: monemvasia.gr

Снимка: monemvasia.gr

Монемвасия, подобно на Гибралтар, е скалист остров, разположен край източното крайбрежие на Пелопонес, Гърция. Единствената връзка на острова със сушата е малък тротоар с дължина около 200 метра.

Площта на Монемвасия се състои предимно от голямо плато, издигащо се на около 100 метра над морското равнище.

Върху това плато, от страната на морето и скрит от континента, се намира малък град. Този забележителен и романтичен град е жив музей на три исторически култури – византийската, османската и венецианската.

Градът Монемвасия се появява през 6-ти век, когато жителите на древната Лакония търсели убежище от славянските нашественици, които доминирали в голяма част от Гърция по това време. Скалистият остров пък бил отделен от сушата по време на земетресение през 375 година след Христа.

През следващите няколко века градът Монемвасия бил завладяван от венецианците и турците, докато най-накрая бил освободен по време на гръцката война за независимост в началото на 19-ти век. Името Монемвасия произлиза от две гръцки думи – „mone“ и „emvasia“, които означавали „един вход“.

Първоначално Монемвасия бил построен само върху върха на платото, която част сега се нарича „Горният град“. Постепенно селището се разпространило надолу по хълма и благодарение на своята уникална и добре защитена позиция, се превърнало в силен град.

По време на отслабената Византийска империя Монемвасия става един от най-големите търговски центрове на Византия и основно търговско пристанище с население от 40 000 души. През 18-ти век скритият град запада, докато не се възражда отново през 70-те години на миналия век, благодарение на туристите.

Сега много от средновековните сгради са реставрирани, като някои от тях са превърнати в хотели. Има и достатъчно места за хранене, с които се привличат все повече туристи.

Посетете нашата галерия и разгледайте Монемвасия – скритият град, който може да ви се прииска да посетите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари