IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самотният замък на Медаин Салех

26 февруари 2015 07 40

Гробницата, символ на древността

Снимка: panoramio.com

Снимка: panoramio.com

Медаин Салех е древен град от предислямския период, намиращ се в северната част на Саудитска Арабия или по-точно на около 1400 километра северно от столицата Рияд.

Античното селище има стратегическа позиция, защото е построено на едни от най-важните древни търговски пътища, свързващи южната част на Арабския полуостров със северните територии, както и големите икономически и културни центрове на Месопотамия, Сирия и Египет.

Медаин Салех се смята за един от най-важните и най-старите градове в страната, и вторият по големина град, управляван от набатините през първото столетие след Христа.

Днес древното селище е археологически важно място с величествени руини, които дори често са сравнявани с тези в Петра. Най-красивата забележителност в района е и най-емблематичният символ на Медаин Салех – замъкът Qasr Al-Farid.

Името му означава „самотен замък“ и не е избрано случайно – той се намира на място, напълно изолирано от другите руини. Но въпреки своето царствено име, Qasr Al-Farid всъщност представлява само една гробница.

Тя е изсечена от една-единствена скала, а фасадата ѝ остава незавършена. Именно този факт прави замъка толкова интересен за проучване.

А сега влезте в нашата галерия и разгледайте най-известната забележителност на Медаин Салех.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари