IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да направите, преди да заминете на почивка

1 март 2015 07 44

10 неща, които трябва да отхвърлите

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако ви предстои далечно пътуване през някои от идните (пролетни) празници, вероятно ще имате един милион неща за вършене, преди да отпътувате.

По-разумно е да се организирате от по-рано, вместо да оставяте нещата за последния момент и това да ви донесе нервно напрежение.

Предлагаме ви списък с нещата, които е по-добре да отхвърлите преди да заминете, за да се отдадете спокойно на своето ново приключение!

1. Платете си сметките.

Няколко дни преди да заминете на почивка се убедете, че сте изчистили всичките си битови сметки и сте погасили вноската по кредитните си задължения (ако имате такава). Няма да ви е особено приятно, ако се сетите за някакво задължение, докато се наслаждавате на отпуска си, а още по-малко, ако някой ви се обади да ви напомни, че дължите пари.

2. Сортирайте си портфейла и документите.

Ако ви предстои далечно пътуване (зад граница) най-добре си прочистете портмонето от ненужни бележки и листчета. Обменете си пари (в чуждестранна валута) поне няколко дни преди пътуването. Пригответе си всички важни документи и си вземете всички кредитни карти, които могат да са ви от полза.

3. Направете си копия на документите.

Разумно е да имате копия на паспорта и кредитните си карти, в случай, че ги загубите по време на вашето пътуване. Можете да си направите освен хартиените копия и сканирани копия, които да държите в електронната си поща, за да се чувствате по-комфортно.

4. Отменете всичките си ангажименти.

Добре е да кажете на всичките си колеги, шефове и клиенти, че заминавате в отпуск, за да не ви търсят излишно. Пуснете съобщение в служебната си поща (направете си автоматичен имейл-отговор), или го напишете в скайп-настроението си. Разсрочете работата си за по-нататък (само ангажиментите, които могат да бъдат разсрочени).

5. Изключете ел. захранването в дома си.

Не забравяйте да изключите всичко, което може да харчи излишен ток – бойлер, радиатори, телевизори, компютри и др. Може да изключите цялото ел. захранване, но внимавайте хладилникът ви да не се размрази и да потече вода от него.

6. Направете си списък с нещата, които трябва да вземете задължително.

Включете в списъка неща като пари, карти, маршрут, номера за потвърждение на резервацията, спешни контакти, телефонни номера, зарядни устройства, паспорт, билети, фотоапарат и др.

7. Вземете си храна за из път и нещо за четене.

Няма смисъл да харчите пари по скъпите летища, на борда на самолета или по бензиностанциите – по-добре си направете сандвичи за из път от вкъщи, като си подгответе продуктите от предния ден.

8. Почистете си хладилника и си изхвърлете боклука.

Преди да тръгнете трябва да изчистите хладилника си от нетрайни продукти, които могат да се развалят и да го вмиришат. Освен това не забравяйте да си изхвърлите боклука преди да тръгнете, за да може домът ви да мирише на свежо и чисто след като се върнете.

9. Приберете си прането от простора.

Не е много разумно да държите дрехите си на простора цяла седмица, докато ви няма. По-добре преди да тръгнете на почивка изперете всичките си мръсни дрехи, а след като изсъхнат ги приберете в гардероба. И без това, когато се върнете от пътуването ще сте уморени за домакинска работа, а и ще имате нов куп с мръсни дрехи за пране.

10. Сложете течните продукти в пластмасови торбички.

Трябва да сложите всички течни артикули от багажа си – като козметика, парфюм, шампоан, душгел и т. н. в пластмасови пликове, за да не ги конфискуват на митницата. Опаковките с течностите не трябва да надвишават 100 мл. Едно от решенията са специалните разфасовки за пътуване, които са доста по-малки като количество и като обем.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари