IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветните гробища на Гватемала

13 март 2015 07 29

Една по-разнообразна гледна точка на скръбта

Снимка: hanway.es

Снимка: hanway.es

В културата на Гватемала задгробният живот е изключително популярен, което лесно може да бъде видяно и от начина, по който изглеждат гробищата на страната.

В много държави по света смъртта се асоциира с черния цвят, символизиращ тъга, докато в Гватемала разнообразните цветове вървят ръка за ръка със скръбта.

„Колоритни“ гробища са разпръснати из провинциите на страната, намираща се в Централна Америка. Най-характерното за тях е, че надгробните паметници са боядисани в най-различни цветове – от жълто и розово, до червено и синьо.

Всъщност изборът на конкретен цвят не е случаен – обикновено той е любимият цвят на починалия човек, като по този начин още веднъж се почита неговата памет.

Някои от тези цветни гробища, като тези в Солола и Чичикастенанго, са станали туристически атракции. По време на Вси Светии на 1 ноември, известен още като деня на мъртвите, много от гробищата в Гватемала стават място за ритуали и молитви за хората, които вече не са на този свят.

Понякога местните жители се обличат в пъстри дрехи и пускат във въздуха цветни хвърчила, на които са написани различни послания. По този начин хората смятат, че могат да общуват с мъртвите.

Влезте в галерията ни и разгледайте едни необичайни и цветни гробища в Гватемала.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари