IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Бутан – част втора

22 март 2015 07 45

Какво още не знаете за тази далечна страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

15. Свещената планина Chzhomolgari с надморска височина от 7314 метра е символ на Бутан. Според легендата гръмотевичният дракон живее в тази планина.

16. Бутан е единствената страна на планетата, която има Министерство на щастието.

17. В Бутан е забранено да се изсичат горите и да се убиват животни. В страната обаче няма недостиг на храна или облекло.

18. Вносът на химически торове е официално забранен в Бутан. Всички продукти, произведени в страната, са екологично чисти.

19. На територията на Бутан има много древни забележителности и храмове. Най-известният храм е Taktsang Lhakhang, който е основан през 1692 година. Името му се превежда като „гнездото на тигрицата“, а той се намира на 3100 метра надморска височина. На 19 април 1998 година манастирът бива почти напълно опожарен, като няколко монаха дори умират. Манастирът е напълно реставриран през 2005 година.

20. Женските традиционни дрехи в Бутан се наричат кира. Донякъде те наподобяват индийското сари. Мъжкото облекло пък се казва gho.

Посетете нашата галерия и се насладете на Бутан.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари