IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Зимбабве – част първа

28 март 2015 07 30

Какво не знаете за тази африканска държава

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

5. Величественият и красив водопад Виктория се намира на границата между Зимбабве и Замбия. Водопадът е наречен по този начин в чест на кралицата на Англия – Виктория. Неговата височина е 1800 метра и той също е включен в списъка на ЮНЕСКО. Другото име на водопада е Mosi-oa-Tunya – в превод „пушекът, който гърми“.

6. През 2008 година в Зимбабве се случва една от най-големите инфлации в света. Тогава, след като правителството изплатило заплатите, в хазната останали само 217 долара. Националната банка прибягнала до печатане на зимбабвийски долар с деноминация от 100 трилиона.

7. Националната валута на Зимбабве (от 15 април 1981 година до 30 юни 2009 година) бе зимбабвийският долар. Сега в страната можете лесно да платите в щатски долари.

8. В цялата страна има „перални“ за парите. Там се измиват щатските долари, защото с долара, който има добре разпознаваеми символи, може да си купите повече, отколкото с мръсна банкнота.

9. Зимбабвийската птица е държавният герб на страната. Можете да видите този символ навсякъде в Зимбабве. Птицата краси и много сгради в държавата.

10. Зимбабве е една от най-бедните страни в света.

Влезте в галерията ни и разгледайте малка част от тази очарователна африканска държава.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари