IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Австралия – част първа

18 април 2015 11 01

Какво не знаете за тази далечна страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Австралия, макар и много далеч от България, си струва да бъде видяна.

Това е страна на контрастите огромните и охолни градове са разположени в близост до безлюдните девствени плажове, девствени езера и дивата природа.

В Австралия може да се насладите както на удобствата на мегаполисите, така и да се отдадете на приключенска обиколка сред природните ѝ красоти. Но преди това, ето какво трябва да знаете за далечната страна:

1. Столицата на Австралия е Канбера и нейното население е малко над 350 000 души. Тъй като едни от най-големите градове в държавата, Сидни и Мелбърн, не могли да се разберат кой от тях трябва да бъде столица, изборът паднал върху значително по-малката Канбера. Тя се намира почти по средата между Сидни и Мелбърн.

2. Най-високият връх в Австралия е Косцюшко (2228 метра).

3. Най-голямото пасище/ранчо в света се намира в страната. То има площ, колкото цяла Белгия.

4. Големият бариерен риф е най-дългият коралов риф в света. Ако някога го видите на живо, ще бъдете приятно изненадани да установите, че там има пощенска кутия. По този начин хиляди туристи изпращат писма или картички от това прекрасно място.

5. Операта в Сидни е една от най-големите атракции на Австралия. Тя се смята и за една от най-красивите сгради на 20-ти век. Построена е през 1960 година и има отлична акустика. В Операта има около 1000 помещения, а покривът ѝ тежи повече от 161 000 тона.

6. Сидни Харбър Бридж е най-големият стоманен мост под формата на арка в света. Телевизионната кула в Сидни пък е най-високата сграда в южното полукълбо.

7. Установено е, че най-чистият въздух в света е в Тасмания – един от щатите в австралийския континент. Плажът Hyams пък е записан в Книгата с рекордите на Гинес като такъв с най-белия пясък в света.

8. Езерото Еър е най-сухото езеро в света, като през повечето време от годината в него няма никаква вода. Еър е покрито с кора от сол, която може да достигне дебелина повече от 4 метра.

9. Най-големият пясъчен остров света също се намира в Австралия. Нарича се Фрейзър и дължината му е 120 километра.

10. В околностите на Пърт се намира най-старата скала на Земята – Уейв Рок. Тя датира от милиони години, а съставът ѝ е почти изцяло от гранит.

11. Повечето австралийски градове се намират в близост до океана или до плажа. Плажове пък се срещат на всеки 1000 метра.

Влезте в галерията ни и се насладете на прекрасната Австралия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

маймуна ( преди 5 години )
hm до другите комент ( преди 9 години )
В статията пишеше 1000 километра преди да го поправят, но все пак благодаря за информацията...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
do hm ( преди 9 години )
Само за сведение - бреговата ивица (заедно с островите) е около 60 000 км:-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
hm ( преди 9 години )
Много на рядко са им плажовете... На всеки 1000 км
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар