IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Япония – част втора

26 април 2015 12 14

Какво още не знаете за тази азиатска страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вече ви разказахме част от любопитните факти за Страната на изгряващото слънце.

Япония със сигурност е привлекателна дестинация и човек не бива да пропуска да я посети, ако има тази възможност.

Ако първата част с факти за Япония ви е заинтригувала, време е за втората доза интересни такива. Насладете ѝ се:

12. Повечето японски символи се състоят от между 2 до 4 срички, но има и някои изключения.

Например „“се чете като „hanetokavatogahanareruoto“ и има 13 срички! По този начин се описва звукът, който се чува при отделянето на месото от костите.

13. В северните градове на Япония, където вали сняг през зимата, има отопляеми тротоари и улици. Там не се образува лед и не е необходимо почистването на снега.

14. В Япония съществуват едни от най-либералните закони за тютюневия дим. Пушенето е разрешено навсякъде, освен в летищата и ЖП гарите.

15. Вторият по големина остров в Япония – Хокайдо („пътят към северните морета“), се счита за най-рядко населения и „зелен“ остров на архипелага. Върху около 10% от площта на острова се намират повече от 20 национални парка.

16. Повече от половината от железниците в Япония са частни. Частните превозвачи отговарят за 68% от железопътните линии в страната.

17. В Япония има много национални паркове. Някои от най-известните са: Daisetsuzan, Bandai-Asahi, Nikko, Kirishima с водопада Senrigataki, Seto-Naikan, Sikotsu-Toya, Chichibu-Tama и Fuji-Hakone-Izu.

18. Японският език има няколко нива на учтивост: разговорна, уважителна, учтива и много учтива. Жените почти винаги говорят в уважителна форма, докато мъжете предпочитат да говорят в разговорна форма.

19. Конституцията на Япония забранява на страната да има армия и да участва във войни.

20. Характерното за японската кухня е, че хората се хранят с пръчици за хранене, които наричат „хаши“. Японците консумират предимно месо, риба и зеленчуци.

Оризът също е една от основните храни в страната, като той се сервира почти при всяко хранене.

Супата мисо пък е любимо ястие за всяко време на деня. Тя може да се консумира за закуска, обяд или вечеря. Основната съставка на супата е пюре от соя, разтворено в бульон от водорасли.

Традиционната японска закуска пък представлява ориз на пара с натто (ферментирали соеви зърна).

21. В Япония достъпът до метрото е скъпо удоволствие. Най-евтиният билет струва около 1,5 щатски долара.

22. В японските телефони има вградена „сигнална система за спешни случаи“. Когато има някакъв катаклизъм, всички телефони започват да издават силен сигнал (дори ако звукът е изключен) и съобщават за това, което се е случило.

Влезте в галерията ни и разгледайте любителските снимки от Япония.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари