IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чан Чан – най-големият град от глина в света

1 май 2015 06 31

Древно селище, което трябва да бъде видяно

Снимка: wallpaperswiki.org

Снимка: wallpaperswiki.org

В Чан Чан е имало девет големи правоъгълни крепости, заобиколени от гъсти глинени стени – високи между 10 и 20 метра. Между тях са се криели хиляди сгради, включително храмове, жилища, складове и погребални платформи. Често по стените на сградите могат да се видят релефни резби, представляващи абстрактни мотиви и животни.

Извън тези девет крепости се намират четири сектора, в които се е работило (тъкане, обработване на злато и сребро). За съжаление, Чан Чан е бил лишен от благородните метали, благодарение на испански иманяри, които ограбили града още през 16-ти век.

Снимка: tripscout.net

Необичайният град е създаден в една от най-мрачните крайбрежни пустини в света, където средната годишна сума на валежите е изключително малка. Заради сухия пустинен въздух, глинените структури на Чан Чан са запазени и до днес.

По ирония на съдбата обаче, промените в климата заплашват съществуването на древния град, тъй като в последно време проливните дъждове в района са често срещани.

Влезте в галерията ни и разгледайте перуанското съкровище Чан Чан – най-големият глинен град в света!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари