IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Индия – част първа

2 май 2015 09 29

Какво не знаете за тази азиатска страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Индия е страната на контрастите. Ако някога отидете там, може да бъдете потресени от бедността и гледките, които ще видите. От друга страна историята на Индия е толкова богата, че тя сама по себе си я прави изключително завладяваща.

Древна Индия полага основите на някои от съвременните науки, без които трудно можем да си представим развитието на нашето общество.

За да добиете по-добра представа за тази страна, прочетете някои интересни факти за нея:

1. Индия не е нахлувала на територията на нито една друга държава.

2. Преди 5000 години, когато по-голямата част от населението на света са били номади, индийци създават цивилизацията Харапа. Тя се е позиционирала на територията на днешна Западна Индия.

3. Името на страната „Индия“ произлиза от река Инд, около която са се намирали най-ранните селища. Древните индийци наричали река Инд „Шиндо“.

4. В Индия има много забележителности, които са в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Сред тези паметници са Пещерните храмове на Аджанта, Пещерните храмове на Елора, Тадж Махал, много красиви църкви в Гоа и други.

5. Индия е родното място на шаха.

6. Алгебрата и геометрията също имат индийски произход. Десетичната бройна система също е измислена в Индия още 100 години преди Христа.

7. Първият огромен дворец в света е бил построен в Индия. Това е храмът Брихадешвара в Танджавур. Той е бил построен само за 5 години и е завършен през 1010 година.

8. Индия заема второ място по население в света след Китай, но разликата между двете страни е минимална. По площ държавата заема седмо място.

9. Индийската филмова индустрия се счита за най-голямата в света. Боливуд е синоним на филмовата индустрия в Мумбай и ежегодно произвежда по около 800 филма. Боливудските продукции се разпространяват в много страни с изключение на Пакистан, където правителството въвежда забрана на индийските филми.

10. Пощенските служби в Индия са най-много на брой, от която и да е друга страна в света.

11. Най-големият работодател в Индия са железниците. Там работят около 1 милион души.

12. Първият университет в света е създаден в Индия.

13. Друг университет – Наланда, който е построен през 6-ти век, е едно от най-забележителните постижения на Древна Индия в областта на образованието.

Посетете галерията ни и разгледайте снимки от интригуващата Индия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари