IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Географският център на Азия – в Русия или Китай?

17 ноември 2015 10 00

Два града спорят за званието

Китайският географски център; Снимка: Carl Parker/Panoramio

Китайският географски център; Снимка: Carl Parker/Panoramio

Тъй като е изключително трудно да се определи точният център на Азия, никой не оспорва и двете претенции – на руската и китайската страна.

Въпреки своята слава, Кизил е труднодостъпен. Няма директни полети от руската столица, както и връзка с транссибирската железопътна линия. Най-близкият голям град пък е отдалечен на 400 километра от столицата на Тува.

В Кизил обаче има паметник, чиято идея е да се отбележи именно мястото, което е географски център на Азия. Той се намира в района на Тос-Булак – на юг от града, в близост до река Енисей.

Оригиналният паметник е построен през 1964 година. През 2014 година по повод 100-годишнината от обединението на Тува и Русия бе издигнат нов паметник на същото място.

Паметникът в Кизил; Снимка: gidkyzyl.com

Другият географски център в Китай също се гордее със свой паметник. Той се намира в град Yongfeng – отдалечен на около 30 километра от Урумчи. Монументът там е построен през 1992 година и е висок 18 метра.

Влезте в нашата галерия и разгледайте и двата паметника, претендиращи да бъдат географският център на Азия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари