Преди време ви разказахме за хавайската философия на щастието с екзотично име „хуна“ Сега искаме отново да се върнем към нея с нещо също толкова приятно за тялото и сетивата – ломи ломи масажът.

За да ви припомним тази житейска философия ще ви кажем само, че в основата й е заложено вярването, че всяко нещо се стреми към хармония и любов. Затова другото име на ломи ломи масажът носи романтичното име „любящи ръце“.

Наречен е така заради изключително нежните, ласкави и плавни движения на ръцете по време на масажа, така че да можете да се отпуснете напълно.

Колкото и странно да звучи, освен техниката на масажиране, от изключително голямо значение е и отношението на масажиста. По време на масажа той трябва да се отнася към тялото на пациента с такова внимание и любов, както към своето собствено.

Според древните традиции той трябва да има добро сърце и да носи позитивна енергия в душата си, която се предава на другия именно чрез движенията на ръцете.

Така се създава нишката, която свързва сърцето, ръцете и душата и по която тече позитивната, лековита енергия.

В Хавай лечителите вярвали, че напрежението в тялото и физическата болка в мускулите, са предизвикани от блокажа на енергийния поток в различни места на тялото.

Чрез масажа те освобождават пътя на енергията, така че тя отново да тече свободно в тялото. Поради тази причина освен физическо облекчение, ломи ломи носи и емоционално и духовно пречистване.

Ломи ломи техники

Масажът се извършва в абсолютна тишина, без музика, от един, двама или повече масажисти, работещи едновременно.

Обикновено същинският масаж започва след като първо масажистът полага дланите си върху гърба на пациента за няколко минути без да ги движи изобщо.

В това време мислено той изрича молитва за благосъстоянието на пациента. След това масажът продължава с много нежни, вълнообразни движения с дланите на ръцете по гърба, наподобяващи погалвания, без всякакъв излишен натиск.

На следващия етап масажистът движи едната си ръка върху гърба, а другата върху различна област – раменете или краката, така че тялото да се отпусне напълно.

Той може да увеличава бързината на движенията в зависимост от напрежението, което интуитивно „усеща“ върху определена част от тялото.

И накрая да споменем още нещо, което привлече вниманието ни към този тип масаж – пак според традициите по време на масажа масажистите изпълняват танц, чиято цел е да привлече позитивната енергия във въображаем кръг около пациента, така че той да се почувства обграден от хармония и обич.