IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем съвета, които ще ви спасят от сценичната треска

26 януари 2012 09 55

Какво се случва, когато страхът от речта пред аудитория ви завладее?

Снимка: dreamstime.com

Снимка: dreamstime.com

Не всеки може да говори пред аудитория! Едно е да имаш дар слово, съвсем друго е да можеш да се изправиш пред втренчените погледи на група непознати и да изложиш твърденията си. Контактът „очи в очи“ е карал не един и двама души да замлъкнат безпричинно на трибуната или да изпитат усещането, че падат в бездънна дупка, падат, и падат, и падат...

Навярно повечето от вас са гледали филма на годината за 2011 - „Речта на краля“, в който е разгърнат точно проблемът със сценичната треска. В него Колин Фърт влезе в образа на заекващия крал Джордж VI, който се ужасяваше до толкова да се изправи пред хората, че речта му ставаше нечленоразделна и неясна.

Светът е сцена и ние всички сме актьори, но какво се случва, когато ни нападне сценичната треска? Има 8 хитрости, които могат да ви извадят от неудобната ситуация и неприятното чувство:

  1. Разказвайте истории! Хората обичат да слушат интересни истории. Дали защото от деца сме свикнали с презумцията, че приказките са интересни, но почти няма човек, който да не се заслуша в някоя добра история. По този начин може да сте спокойни, че ще държите ангажирано вниманието на всички и ще ги предразположите да ви харесат.

  2. Избягвайте да се сравнявате с публиката и да я омаловажавате. Реплики от типа на:“Аз съм по-добре от вас“, „вие няма как да знаете“, „какво ли ви говоря“ са строго забранени, дори и да не страдате от сценична треска.

  3. Не се старайте да впечатлите публиката на всяка цена. Това ще се забележи, усети и ще изглеждате като глупак в очите на аудиторията.

  4. Ако наистина ви интересува темата, по която говорите, покажете го с лицето си. Очите казват много повече, отколкото хиляди думи. Когато говорите, събеседникът обикновено ви гледа в очите. Все пак те са прозорец към душата ви! Ако се опитате да погледнете всеки един човек от публиката в очите, докато говорите, то по този начин ще го накарате да се чувства значим, т.е вашата публика ще се чувства като пряк участник в разговора и монологът ще премине във вербален диалог.

  5. Горното правило води до избягване и ограничаване до минимум на визуалните помощни средства. Колкото по-дълго гледате един монитор, докато говорите, толкова повече ще карате аудиторията да вярва, че не говорите на нея, а на него.

  6. Кажете на хората това, което искате да им кажете, след което им кажете, че сте им казали това, което им казвате! Казано по друг начин – повторението е майка на знанието. Доказано е, че хората са по-склонни да повярват в нещо, което са чули повече от веднъж, дори и то да е казано от един и същ човек.

  7. Вкарайте музиката в речта си. Не става дума да започнете да пеете или да си тананикате, а да се постараете речта ви да е по-музикална, да правите малки паузи и да акцентирате на важните за вас думи.

  8. Винаги оставяйте пропуски в бележките си. Не се старайте да преповтаряте едно към едно текста, както и да го наизустявате. В старанието си да го възпроизведете ще изглежда като невменяемо рецитиране на стихотворение, ще липсва емоция в изказа и има голяма вероятност да се притесните сериозно, когато забравите дума от „репертоара“ си. Колкото по-непринудена и искрена е речта ви, толкова по-приветлива публика ще имате!

Не пропускайте възможностите в живота си, само защото изпитвате страх. Смело се качете на подиума, покажете широката си усмивка и нека речта да започне сега!

Автор на статията:
Миглена Данова

КоментариКоментари

Sunnny ( преди 12 години )
Много хубави съвети. Но в крайна сметка пак е до талант. На някои хора им се получава, имат харизма, другин мънкат и изкривяват във фалцет от страх и са скучни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар