IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кажете стоп на депресията

9 декември 2004 15 31

Кажете стоп на депресията

Опитайте да се преборите с депресията! Надвийте себе си! Възвърнете най-после душевното си спокойствие! Променете сивото си ежедневие, отхвърлете лошите си навици и ... ще започнете да виждате света в розово!

В момент на неочаквана стресова ситуация е напълно нормално да усетите как ви облива студена пот и се изнервяте. Но, за да се справите по-бързо и лесно с възникналия проблем, трябва да възприемете притеснението си като стимул, а не като пречка.

Ако започнете да мислите единствено за учестеното си дишане и сърцебиенето, ще се паникьосате и ще ви обземе депресия. Ала успеете ли да се oвладеете и да разсъждавате трезво, то ще насочите цялата си енергия за преодоляване на изникналото препятствие ... не, не препятствие, а предизвикателство!

В книгата си “Да оздравеем”, психологът Давид Серван-Шрайбер дава много простички съвети как да се преборим с депресията по естествен път.

Той доказва чрез многобройни изследвания, че хранителната съставка омега-3 спомага за възстановяването на мембраната на невроните в човешкия организъм и по този начин подобрява психическото ни здраве.

Омега-3 се съдържа в рибите, живеещи в студени води като скумрията, аншоата, сардината, херингата, рибата тон, треската, пъстървата и сьомгата.

Ученият препоръчва да намалим грамажа на солта в яденето си и да не се лишаваме напълно от шоколада – едно-две блокчета не са заплаха за килограмите, а стимулират паметта!

Понякога, когато сме депресирани, прекарваме по цели нощи в размисли за окаяното си състояние. Не си доспиваме и на другия ден сме скапани, а това ни депресира още повече!

За да се отървете от безсънието, се отдайте на удоволствия! Вкусна вечеря, интересна книга, лек разговор, нежни ласки! Откъснете се от реалността! Лекарите ни съветват да не посягаме към приспивателните.

Трябва да знаете, че съществуват и други възможности за здрав и спокоен сън като топлото мляко с мед преди лягане и отварата от жълт кантарион, която се пие в продължение на 15 дни.

Друг начин да се измъкнете от задушаващата прегръдка на депресията е спортуването. В нашето претоварено ежедневие много рядко отделяме време за физически упражнения. Но, за да се отърсите от напрежението, не са нужни големи усилия – разхождайте се поне двайсетина минути преди да се приберете вкъщи!

Американски учени изследват кое лечение – с aнтидепресанти или с движение, помага за по-бързо откъсване от депресията. Резултатите показват, че след четири месеца хората лекувани с антидепресанти са два етапа по-назад в подобрението си от тези, които се опитват да се справят с нестабилното си душевно състояние чрез спортуване! Защо тогава да тровите организма си с хапчета?

Забелязали ли сте следната закономерност: когато сте депресирани, прекарвате повече време пред огледалото и винаги си откривате нови и нови недостатъци? Мнението, което имате за вашето тяло, отразява психичното ви състояние. Начинът, по който изглеждате пък, показва на околните дали сте обзета от мрачни мисли.

Ето защо, ако приятелите ви смятат, че сте занемарила външния си вид от известно време, то със сигурност трябва да се замислите, защото това е знак, че бавно, но сигурно изпадате в депресия.

Най-важното е да си обръщате внимание! Вслушвайте се в гласа на тялото си – постоянната отпадналост, липсата на настроение и желание за забавления, апатията са средствата, с които вашето тяло се опитва да ви предупреди за грозящата ви опасност!

КоментариКоментари

enlisted ( преди 9 години )
Радикално решение за депресия 2 литра вода + 1/2 чаена лъжичка сол (Тялото жадува за вода - Д-р Батманжелидж)Изложената във вашата книга (Тялото жадува за вода) проста формула 2 литра (8 чаши) вода плюс 1/2 чаена лъжичка сол на денонощие ми помогна да преодолея депресията. Главата в книгата посветена на депресията, ми помогна да победя в борбата, в която загубих повече от десет години.http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.ca/2014/05/2-12.html
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
чезаре ( преди 11 години )
Не се отчайвай svee. Трябва да знаеш че след залеза винаги следва изгрева и ново начало. Щом имаш близки хора до себе си значи не си сам. :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
георги ( преди 11 години )
До svee: лекар ми беше изписал антидепресанти-сероксат но не ти препоръчвам да пиеш,по добре спортувай
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
svee ( преди 14 години )
az sam v neveroqtna depresiq blagodarenie na tova 4e prekarah mikro insult koito 6te se opravi no mnogo bavno i sam obezdvijen v leviq krak ve4e 3 godina se borq s tova trudno podvijen sam jiveq na kvartira s brat mi i gadjeto mu i ve4e izperkvam na vseki 4 minuti si mislq kak da sloja kraj na jivota si az sam na 27 godini i ne vijdam svetlina v tunela 4uvstvam se ujasno samoten i ne vijdam smisal agonqta da prodaljava kakvo da pravq???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар