IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преборете се с постоянната умора

6 юли 2005 12 21

Преборете се с постоянната умора

Ежедневните задължения често са повече, отколкото всеки от нас може да понесе. Ето няколко съвета за справяне с постоянната умора.

Помощник в къщи: никой не е супермен, за да се справи с децата, готвенето, чистенето, прането, кариерата и семейството без да измори до смърт. Не се правете на герой, а помолете за помощ някой от близките си или си наемете домашна помощница. Никой няма да ви упрекне за това, че се грижите за здравето си.

Малко леки упражнения: физическите упражнения имат успокояващ ефект, поддържат психическото равновесие и помагат да издържите на напрежението. Едва 15 минути ходене пеш и умората ще е само спомен. Най-важното е да намерите тези упражнения, които наистина ви харесват.

Теглото: всеки излишен килограм е източник на умора. Прекалената слабост- също. Поддържайте килограмите си в норма, за да се чувствате добре.

Сънна терапия: когато човек е изморен, най-логично е да легне да спи. Ако имате проблеми със съня не хапчетата за сън ще ви помогнат, а един лесен, релаксиращ ритуал: горещ душ или вана, билков чай или топло мляко, приятно четиво и удобно легло. Можете към всичко това да прибавите и ароматни свещи или клечици. Не прекалявайте със съня обаче, защото прекомерният сън също изморява. Осем часа са достатъчни.

Собствен ритъм: наблюдавайте се известно време, за да откриете слабите и силните си моменти през деня. Постарайте се да разпределите задачите си така, че най-тежките да свършите в моментите, в които сте най-силни.

Почивки: на всеки 90 минути работа енергията ви спада критично. Още в първите моменти на умора си починете няколко минути - разходете се из офиса или направете няколко отпускащи упражнения.

Прозявайте се: прозявката увеличава притока на кислород в мозъка, намалява напрежението и освежава.

Слушайте Бах: научни изследвания са доказали, че класическата музика увеличава енергията и концентрацията.

Охладете се: в продължение на няколко минути подложете китките на ръцете под течаща студена вода. Така се стимулира кръвообращението и притока на кислород.

КоментариКоментари