IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ни въздейства несексуалното докосване

28 март 2012 07 45

Може да получите неочаквани ползи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От всичките си сетива ние най-често разчитаме на зрението и слуха и най-малко на тактилността – усещането за допир. Но какви ползи можем да получим от несексуалния допир? Дори и най-лекото докосване по горната част на ръката има голям ефект върху отношението на другия човек към нас и ситуацията. Вижте как:

1. Докосване за пари. Есперименти на учените Круско и Уетзел показват, че хората са склонни да дават по-голям бакшиш на сервитъорка, която леко ги е докоснала по ръката или рамото.

2. Докосване за помощ. В един есперимент на Guegen непознати хора били помолени да вдигнат неща, които човек е изпуснал на земята. В първия случай молбата била само на думи, а във втория случай – придружена с докосване по ръката. Процентът на хората, които спрели и помогнали се увеличил от 63% на 90% след включването на докосването.

3. Докосване за отстъпчивост на събеседника ви. В проучване на Уилис и Хам (1980) участниците били помолени да подпишат петиция. В случая, когато нямало докосване 55% се съгласили, а когато и допирът бил включен – 81%.

4. Повторно докосване за още по-голяма отстъпчивост. Експериметите показват, че хората, които били докосвани два пъти били още по-склонни да се съобразят с желанието на събеседника си. Най-силен бил ефектът на допира, когато мъже били докосвани от жени. Въобще не се учудваме!

5. Докосване за борба. В някои култури докосването е социално неприемливо поведение. Експеримент проведен в Полша показал, че ако мъж докосне друг мъж дори и леко по ръката, реакцията на случайните минувачи, които станали обект на изследването, били силно негативни. Това било обяснено с по-високо ниво на хомофобия в тази страна. Жените, от друга страна, демонстрирали положителна реакция на докосването.

6. Докосване при продажба на кола. За разлика от Полша, Франция е държава, в която докосването между мъже е приемливо. В проучване на френски учени продавачи на коли в пазар за автомобили втора употреба трябвало да показват моделите на купувачите като в единия случай, ги докосвали леко за една секунда, а в другия –не. След това купувачите трябвало да попълнят въпросник за нивото на обслужване и се оказало, че тези, които са били докосвани, смятат продавачите за искрени, приятелски настроени, мили и честни. Можем да си представим резултата от това проучване в Полша!

7. Докосване за уговаряне на среща. Не звучи изненадващо, че мъжете показват повече интерес към жена, която леко ги е докоснала. Но проучването на Guegen (2010) също установило, че мъжете погрешно изтълкували лекото несексуално докосване като знак за сексуален интерес от страна на жените.

8. Докосване за власт. Изследването на Хенли (1973), в което той наблюдавал поведението на хора в голям град, докато те се занимавали с бизнес задачите си. Той открил, че тези , които са склонни да докосват събеседника си, заемат по-високи позиции в професионален план.

9. Докосване за комуникация. Големият диапазон на емоциите, които могат да бъдат предадени чрез докосване е доказан от изследването на Хертенщайн (2006). Участниците в проучването трябвало да предадат 12 различни емоции чрез допир без партнъорите им в експеримента да ги виждат. Точността на възприятието на емоциите гняв, страх, отвращение, любов, благодарност и съчувствие от докосваните участници варирала между 48% и 83%.

10. Масаж преди изпит по математика. Едно проучване открило, че докосването по време на масаж подобрява математическите умения на масажираните хора. Ако сте ученик или студент, имате чудесен повод да се поглезите с масаж – един преди изпита за по-успешно представяне и един след това за отпразнуване на добрите резултати.

Предупреждение

Имайте предвид, че ефектът от докосването зависи от културата на хората в дадения регион, ситуацията и полът на участниците. В някои места по света всякакъв вид физически контакт е изключен. Иначе като най-приемлив вариант да докоснете непознат в страна, където това не се възприема като обида, е лекият допир по рамото и горната част на ръката.

Малък процент хора, родени дори и в култура, в която докосването е приемливо, не обичат да бъдат докосвани по никакъв начин.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

Desi ( преди 12 години )
Според мен си зависи от много неща: време, ситуация и възпитание,но докосването се възприема различно от всеки!Трябва добре да се прецени обстановката:)Иначе реакции всякакви може да се получат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ани ( преди 12 години )
Нищо вярно. Много мразя да ме пипат. Ръкостискане е допустима форма на комуникация. От там на сетне не отговарям. Някой може да си изпроси и шамар. После да не пита защо!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар