IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се научим на търпение

18 април 2012 14 00

За повече успех и спокойствие в живота

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Търпението е едно от основните умения, които всеки човек трябва да направи усилие да развие у себе си, ако иска да има успех в постигането на целите си. Търпение се изисква при отслабване, изграждане на нов навик, общуване с различните хора, отглеждане на деца, бременност, възстановяване след травма или заболяване и преодоляване на някаква загуба.

Ето няколко начина за по-ефективно научаване на това умение:

1. Определете си ден от седмицата, в който да проявявате търпение е вашата цел за деня. Направете осъзнато усилие да живеете в момента и да не пришпорвате нещата и хората. Докато чакате автобуса, не се оставяйте на яда, че закъснява, а се огледайте наоколо, дори към небето и усетете, че сте там, живи сте и сте малка частица от света, така както и притесненията и дискомфорта от закъснението на автобуса. Постепенно увеличавайте броя на дните, в които правите това „упражнение". С времето ще стане естествена част от вас.

2. Забавете темпото. Ако имате навика да тичате насам-натам по задачи, се опитайте да спрете за секунди преди започването на нещо ново и да поемете дълбоко въздух няколко пъти.

3. Практикувайте отлагане на удоволствието. Ако ви се иска да посегнете към второ парче десерт или напитка или да си купите нова придобивка, си кажете че ще го направите след час или един ден или след като сте свършили някоя задача като награда. След оперделеното време може вече да нямате желанието за калоричното изкушение.

4. Практикувайте мислене преди говорене. Често казваме първото нещо, което ни идва наум без да сме помислили за последствията. През деня за научаване на умението търпение се опитайте да перафразирате мислено това, което искате да кажете поне веднъж преди да го изкажете, особено в разговори, които очаквате да са трудни. Докато мислите как да перафразирате думите си, може да се успокоите и да попречите на емоциите да направят разговора неконструктивен.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари