Вход / Регистрация

Защо не трябва да потискаме съчувствието си

Ако искаме да сме в хармония с хубавата представа за себе си
Защо не трябва да потискаме съчувствието си
Снимка: Dreamstime

На всички ни се е случвало да подминем бездомен човек или представител на благотворителна организация, защото в момента сме финансово притеснени, заради някакъв особен вид неудобство да се изправим пред суровото лице на бедността или просто защото има толкова хора в такова положение, че сме придобили нагласата да не обръщаме внимание на тези гледки, като така или иначе не можем да помогнем на всеки.

Това, че не можем да помогнем на всеки е вярно, както майка Тереза казва по въпроса за благотворителните ни постъпки: „Може да мислим, че доброто, което правим е капка в океана, но без нашето дело на съчувствие, океанът ще е все пак с една капка по-малко."

Науката потвърждава значението на това да се вслушаме в чувството на състрадание, което изпитваме при определени гледки, за да сме спокойни и в хармония със себе си. Проучване на Дарил Камерън и Кийт Пейн, психолози-изследователи към Университета в Северна Каролина показва, че решението да пренебрегнем съчувствието определено има неблагоприятни последици за нас самите.

В изследването 100 студента били разделени на групи, като трябвало да наблюдават снимки с бездомни хора или жертви на войни и бедствия. На едната група било разрешено свободно да изразят емоциите, които изпитват, а на другата група било наредено да потиснат съчувствието си. След това били измерени нивата на стрес у участниците и била проучена тяхната самооценка. Изводът бил следният:

Може да си мислим, че спестявайки някаква малка сума пари като не я даваме на нуждаещ се, го правим в наш интерес, но се оказва, че създаваме вътрешен конфликт между нашата представа за себе си като морално и добро същество и изборът ни да не последваме първичното желание да помогнем. Напрежението, което се генерира от този вътрешен конфликт е цената, която плащаме за избора си да не помогнем.Коментари (0)
Коментирай
Потребител:
Текст:

Моля, въведете кода в полето * 


Нездравословните навици на чувствителните хора Нездравословните навици на чувствителните хора
Защо да сте прекалено чувствителни е вредно за вашето здраве?

Защо никога няма да станете богати Защо никога няма да станете богати
8 основателни причини, поради които никога няма да се замогнете

Популярните митове за интровертите Популярните митове за интровертите
Този тип хора ежедневно се нуждаят от известно време, което да прекарат насаме със себе си

Сигурните признаци, че вбесявате хората Сигурните признаци, че вбесявате хората
Това може да е и причината, заради която губите приятелите си

Виж още