Корабокрушенията вълнуват човешкото любопитство, защото разказват истински истории и когато биват открити, те дават шанса да видим част от миналото, да бъдем свидетели на неща, които никога не са били докосвани от момента на потъването и са били мистерия, която може да е продължила цели векове.

Те разказват истории за нещастия, болка и смърт, за борба с природната стихия в океана, за скрити съкровища. Намерените потънали кораби са като артефакти за археолозите, по които учените се опитват да разберат как са се развили събитията и кое е довело до трагичния край.

Корабокрушенията са и доказателство, че пред природните стихии хората са равни. Дори най-луксозните кораби не са застраховани срещу появата на буря с такава сила, че плавателният съд да се обърне като малка лодка в бързеите на река.

Вижте най-известните корабокрушения, които не са забравени и до днес:

1.Най-известното корабокрушение е това с кораба „Титаник”, който потънал при първото си плаване през 1912г. Бил е смятан за неразрушим, но след удар с айсберг, той потъва заедно с 1517 човека на него. Корабът е открит чак през 1985г. след дълго търсене.

Снимка: smashingtops.com

Снимка: smashingtops.com

2. Красивата „Андреа Дориа” била пусната по вода през 1951г. Това бил луксозен кораб, който потънал през 1956г. след сблъсък с товарен кораб по време на толкова гъста мъгла, че екипажът не можел да види накъде се движи корабът. За щастие почти всички пътници били спасени.

Снимка: smashingtops.com

Снимка: smashingtops.com

3. The Rhone в момента лежи на дъното на Карибско море в района на Британските Вирджински острови. Потънал е през 1876г. заради ураган, който счупил кораба на две. Днес корабът е атракция за гмурците, които се осмеляват да стигнат до него.

Снимка: smashingtops.om

Снимка: smashingtops.com

4. Корабът „Генерал Слокъм” изгорял през 1904 г. в Ню Йорк, взимайки живота на хиляди хора по време на пожара, който най-вероятно започнал с цигара. Жертвите на инцидента са били главно жени и деца (неможещи да плуват), които са отивали на църковен пикник.

Снимка: smashingtops.com

Още по темата

Снимка: smashingtops.com

5. Океанският лайнер „Лузитания” носел красивия прякор „ хрътката на моретата”. Потънал през 1915 г., след като бил ударен от торпедо, изстреляно от немска подводница. Корабът потънал за по-малко от половин час заедно с 1198 човека на борда. Корабът бил открит през 1935г. и оттогава се правят много проучвания защо на кораба има втора дупка и каква е причината да потъне толкова бързо.

Снимка: smashingtops.com

Снимка: smashingtops.com

6. „Бисмарк” бил страхотен военен кораб, който бил описван дори от враговете като „шедьовър на военноморското корабостроене”. Обаче, животът на този кораб бил кратък, тъй като потънал скоро след първото си плаване, след като бил нападнат от Британските сили. Две хиляди души починали при корабокрушението. Корабът бил открит през 1989г. на дълбочина 4,700м.

Снимка: smashingtops.com

Снимка: smashingtops.com

7. През 1975г. „Едмънд Фицджералд” прекосявал Лейк Сюпириър, когато се появил мощен вятър и десетметрови вълни. Огромнките размери и тегло на кораба не го спасили в битката с природната стихия и 27 души потънали заедно с него.

снимка: smashingtops.com

Снимка: smashingtops.com

8. „HMS Виктори” мистериозно изчезнал по време на буря през 1744г. Той бил гордостта на Британските военноморски сили. Когато се случила трагедията, на него били 1000 човека, сред които и много аристократи. Корабът бил натоварен и със злато и сребро. Бил намерен през 2008г., но малка част от ценния товар била открита, така че това е все още предизвикателство за търсещите съкровища.

Снимка: smashingtops.com

Снимка: smashingtops.com

9. Корабът „SS Republic”, който  плавал по време на Гражданската война, потънал през 1865г. По това време бил натоварен с монети от злато и сребро. Корабът потънал след като попаднал на мощен ураган. За щастие, пътниците оцелели. Корабът бил намерен през 2003 г. на дълбочина 518 м. Съкровището също било намерено – на стойност 180 000 000$.

Снимка: smashingtops.com

Снимка: smashingtops.com