IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да победим страха

4 юли 2012 12 00

Как едни от най-смелите мъже на Америка съветват да се преборим с тази човешка слабост

Снимка: wikipedia.org
Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на луната

Снимка: wikipedia.org Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на луната

Страхът ни дърпа назад. Страх, плахост, нерешителност, предпазливост – все черти, които няма да чуете в изречение с думи като успех, прогрес, напредване. Всеки има своите страхове – били тип фобия (от змии, паяци, тъмнина, височини), били те социални явления, които пречат на общуването ни, и повечето от тях не са нищо повече от плод на психиката и въображението ни.

Но как да преценим дали опасността е реална и най-вече как да преборим страховете, си ще опитаме да разберем от едни от най-смелите мъже, бродили по земята... и не само.

През 60-те години на миналия век, макар и облъхнати с отраженията на студената война, много учени, атлети и изследователи във всякакви области са успели да ги превърнат в десетилетие на успехи и невиждани постижения.

Мъже с приключенски дух достигат до немислими скорости, нечувани височини и дори луната. Тук сме събрали няколко от техните мисли, с които те са успели да наскочат страховете и себе си.

Никога не се отказвай

Снимка: wikipedia.org

„Никога не се отказваш. И това е единственият начин, по който разсъждаваш за нещата. Да, можеш да се докараш до позиция, от която няма връщане назад и тогава, очевидно, умираш. Но ако умреш, няма и да разбереш кога и как става това така или иначе."

- Чък Йегър, първият човек, счупил звуковата бариера за скорост

За всяко нещо си има първи път

Снимка: askmen.com

„Имахме непрестанния страх от това, че всъщност не знаехме дали е физически възможно да стигнеш върха, тъй като твърде много експедиции са били неуспешни в опитите си. Имахме и тази сериозна психологическа бариера за преодоляване. След като ние веднъж стигнахме върха и показахме, че това е възможно, това до някъде облекчи задачата за всички останали след нас."

- Сър Едмънд Хилари, първият покорил връх Еверест и завърнал се да разкаже историята

Имай вяра във възможностите си

Снимка: askmen.com

„Човек може да се удави и във ваната си. Дълбочината всъщност няма никакво значение, освен ако не си тежко водолаз и не трябва да мислиш за декомпресиране... Във всяко нещо има риск. Това, върху което трябва да работиш, е отношението умения-късмет, като не преставаш да се надяваш уменията да са над 50%."

- Дон Уолш, първият човек слязъл до най-дълбоката точка в океана

Не за страхувайте от новото поколение, страхувайте се за него

„Рекордите се постигат, за да бъдат чупени. И аз ще бъда надминат. Но аз се притеснявам дали хората след мен ще са правилно тренирани, защото ако не са, поемат невъобразим риск."

- Джо Китинджър, парашутист, пръв скочил от 31 333 метра височина

Събудете духа си

Снимка: wordpress.com Олимпийски игри 1968 год., Мексико

„Беше ме страх, бях горд, бях тъжен. И когато вдигнах ръката си, наведох глава в молитва и благодарих на Господ за това, което беше сторил."

- Томи Смит, атлет, олимпийски златен медалист, вдигнал юмрук във въздуха от стълбицата в солидарна подкрепа на гражданските права на афроамериканците

Опрете се на чувството за хумор

„Когато си в трудна или опасна ситуация или когато си депресиран за шансовете си за успех, някой, който може да те разсмее, отслабва напрежението. Внезапно с това всички сякаш получават още време в живота, повече увереност и мотивация да продължат упорито напред."

- Сър Едмънд Хилари, първият покорил връх Еверест и завърнал се да разкаже историята

Мисли позитивно

„Много бях притеснен за техническите детайли по двигателя, който щеше да ни приземи и най-вече дали щеше да е в състояние да ни върне обратно в лунна орбита. Но това беше през двете години, които предхождаха излитането ни. На повърхността на луната тази мисъл въобще не споходи съзнанието ми. Това беше време, в което да се мисли позитивно."

- Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на луната

Концентрирай се върху това как ще се справиш, а не върху опасните обстоятелства

„Това да не допуснеш грешка е много по-важно от страха от физическата опасност. Съзнание, заето с боязън от някаква заплаха, е замъглено съзнание. Притеснението те парализира."

- Бъз Олдрин, вторият човек, стъпил на луната

Превърни страха си в нещо конструктивно


Снимка: wikipedia.org

„Страхът влияе на действията ни. А винаги има страх – нямаше да сме хора, ако не се бояхме. Тогава да го впрегнем в нещо полезно, аз му казвам „конструктивно притеснение."

- Джон Глен, първият американец излязъл в орбитата на земята

Пребори страха с амбиция

„Ако не направиш нещо, няма как да го направиш. Когато най-накрая стъпих на луната, без значение какво щеше да се случи в следващите 3 дни или до края на живота ми, знаех, че няма кой да ми отнеме тези няколко стъпки."

- Юджийн Андрю Сърнън, последният човек, стъпил на луната

КоментариКоментари