IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхвърляни сте в дома и в душата си

11 юли 2012 08 40

Как да прочистите дома си и да облекчите душата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако събирате в дома си безброй неща, които не са ви нужни и никога нищо не изхвърляте, той в един момент просто ще се задръсти. Това, че в хола си имате минно поле от кутии и вещи, които прескачате на път за кухнята, това че имате един цял шкаф с керамични фигурки на котки, това, че отдавна няма къде да слагате новите си покупки и те просто се търкалят наоколо – все признаци че сте класически Плюшкин.

Напоследък в САЩ и Великобритания доста нашумя риалити шоу, посветено на хората, страдащи от тежка форма на вид разстройство – "The Hoarder". Това са хора, които изпитват нездравословна привързаност към притежанията си и които не могат да се разделят с нищо от тях – дори обелките си от храна и старите вестници. Те складират всичко в домовете си и така ги превръщат в огромни купчини боклуци, сред които едва се движат.

За много от нас, които не страдат чак от манията да трупаме вещи в дома си, разхвърляната спалня, шкафът пълен с боклуци, купчината неотворени писма, претъпканият с какво ли не гараж или мазе, са източници на стрес и чувство на вина. И тези усещания създават повече проблеми, отколкото си мислите.

„Аз вярвам, че има физическо задръстване и емоционално задръстване", твърди Робин Засио – доктор по психология и лицензиран клиничен социален работник, автор на книгата „Как да живеем един по-щастлив, по-здравословен, по-нехаотичен живот" („The Hoarder In You: How To Live A Happier, Healthier, Uncluttered Life") и консултант терапевт на телевизионното предаване The Hoarder. „Всеки път когато влезете в дома си и се изправите пред тази несвършена работа, този неразрешен проблем, се чувствате потиснати. Не се чувствате уютно и емоционално свободни в собствения си дом.", казва д-р Засио.

Добрата новина е абсолютно всеки – от случайно неподредения човек, до този с клинична маниакална диагноза синдрома „Плюшкин" – може да развие една по-здравословна връзка с притежанията си. Ето как:

Отделете си време

Разчистването трябва да започне с обмисляне на това какво да задържите и от какво да се отървете, а това отнема време. Затова отделете си няколко часа всяка седмица за да работите върху определени хаотични места в дома си и се придържайте към този график.

Овладейте емоциите

Вината, която ни обзема, когато хвърляме неща може да е много демотивираща, особено, когато става въпрос за вещи, които някой ви е подарил. Истината обаче е, че светът ни е затрупан от толкова много неща, от които нямаме нужда, че в един момент вместо ние да притежаваме вещите – те притежават нас. „В дома ни трябва имат място само неща, които имат някаква цел. Ако целта им е да ни доставят удоволствие като ги погледнем и да ни навяват спомени за някого, то мястото им е на показ там ,където може да се виждат, а не на дъното на някоя купчина. Нещата които не ви трябват, но ви се свиди да изхвърлите, дарете за благотворителност, за да може друг да им се радва", съветва д-р Засио.

Започнете с основно сортиране

Да си организирате купчинки с нещата, които харесвате и не харесвате, е най-лесното начало. Ако имате книги, разпръснати из стаята, съберете ги на едно място. Същото важи и за вестници, списания, сметки, рецепти, дрехи и т.н. След това атакувайте купчинките една по една и отсейте нужното от ненужното.

Ако си няма място, го изхвърлете

„Недейте просто да местите вещите от едно място на друго. Хубаво е да имате план къде коя вещ отива. Ако за нещо нямате място – просто се отървете от него", казва д-р Засио. Това не означава да натрупате всичките си сувенири на един рафт, само защото се побират там – сложете си няколко любими, а останалите продайте, подарете или дарете за благотворителност.

Изберете си система, подходяща за вас

Кутиите за съхранение изглеждат добра идея да организирате вещите си, но ако сте човек, който предпочита да вижда вещите си, те не са за вас. В такъв случай се ориентирайте към открити лавици или закачалки, например.

Вземете си помощник

Това е горе-долу същото, като да си имате компания за тренировка във фитнеса – взаимно си давате мотивация и работата ще върви по леко и бързо.

С тези простички правили никоя купчина от боклуци (или много ценни вещи) няма да ви се опре и за нула време ще изчистите дома и съвестта си.

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 седмица )
ЗНАМ 4Е ЩЕ ПОМОГЕШ И НА МЕН В МОЩНОТО ТИ ИМЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ АМИН!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 1 седмица )
tanq ( преди 10 години )
savi ( преди 11 години )
Съгласна съм напълно, че домът на моето семейство е уютен и приветлив когато е чист и подреден. Самата мисъл, че всяко нещо е на мястото си предизвиква усмивка и добро настроение. Когато почистването и подреждането правим редовно, домакинската работа не тежи. Прекрасно е да си легнеш в изпрани чаршафи, да шляпаш боса по чистия под и когато поискаш да извадиш акта си за раждане с едно движение например :) Вие не се ли чувствате така у дома си?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Miloslava ( преди 11 години )
Това са просто глупости - за мен е хаос, за друг си е добра система да си намира всичко и даже се чувства уютно. А психолозите - те друга работа нямат, освен да търсят под вола теле. най- важно е на конкретния човек да му е добре, а не всичко да е под конец.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар