IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиковете, които е добре да забравите

14 август 2012 08 00

Това, което понякога успокоява вас, може да влудява околните

СНимка: Dreamstime

СНимка: Dreamstime

Хората сме социални същества и понякога думите не са достатъчни по време на общуването ни, ами и вкарваме мимики, жестове, а неосъзнато и определени тикове. Те обаче биха могли да дразнят околните и да провалят комуникацията с тях.

За да се радвате на пълноценно общуване, опитайте да ограничите навиците, които биха дразнили другите. Ето и списък с 10-те най-неприятни тика, които биха развалили изцяло впечатлението от езика на тяло:

1. Пукане с пръсти

Майка ви е била права, това е по-скоро вредно, отколкото полезно за ставите ви и не е нищо повече от лош навик. С малко повече упоритост и концентрация можете да го надвиете.

2. Човъркане по тялото

Когато сте нервни, понякога започвате да се чешете, където не ви сърби: търкате си носа, прокарвате пръсти през косата си, стягате и отпускате вратовръзката си т.н. Всички тези движения не разсейват от вашата притесненост, а напротив - подчертават я, затова гледайте да ги намалите до минимум.

3. Непрестанното извиняване без повод

Добре е, когато сте учтиви, но има хора, които прекаляват с извиненията, дори, когато няма нужда от тях. Това говори за прекалена мекост на характера и плахост, а кой има нужда от такава репутация? Извинете се ако се блъснете в някого на улицата, но не и когато вас ви блъснат...

4. Прекаленото докосване

По някое потупване по гърба или рамото е допустимо, но като цяло етикетът изисква докосването на събеседника трябва да се сведе до минимум, когато не става дума за особено близък човек. Уважавайте личното пространство на хората и тяхното тяло, като си държите ръцете прибрани, дори и да ви се иска да ги пипнете с най-добри намерения.

5. Прекъсването на хората

Всеки иска да е център на влиянието, но е важно да осъзнавате кога има полза от това и кога е по-добре да го избегнете. Хубаво е, когато сте чаровни, забавни и духовите и имате какво да разкажете. Лошо е, когато прекъсвате хората и говорите през тях, за да се изкажете.

6. Нервните тикове

Потропването с крак, гризането на устната или пръста, скубането на косата, тракането с молива или щракането на химикалката – всичко това се случва, когато сте изнервени или чакате нещо нетърпеливо. И всичко това напряга безобразно хората около вас и ги изправя на нокти.

7. Шарещите очи

Когато разговаряте с някого, очите ви осъществяват почти толкова контакт с него, колкото и устата ви. Затова избягвайте непрестанното въртене на очи и шарене на погледа, колкото и притеснително да ви се струва гледането в очите. Това издава самоувереност, характер, респект и концентрация, които са все добри послания за вашия събеседник.

8. Ъъъъ...

Ако междуметията са се превърнали във ваше основно изразно средство, спрете ги изцяло. Няма нещо по-досадно от това да разговаряш с някой, който не престава да прекъсва изреченията си с „а-а-а-а" и „ъ-ъ-ъ". Това намеква за бавна и не гладко течаща мисъл, така че поработете по въпроса за изкореняване на този ужасен навик.

9. Псуването

Понякога по една на място употребена псувня може да помогне да постигнете някаква екпревивност или акцент на разговора, но превърнете ли вулгарния език в навик, околните ще бъдат рязко отблъснати от нас. Владейте темперамента и езика си, ако искате да ви уважават.

10. Зяпането в телефона

В днешно време тази мания непрестанно да „цъкаме" нещо по особено умния си телефон, е един от най-дразнещите социални тикове, които е добре да избягвате. Това е неуважително към хората с които сте, намеква, че сте неспокоен или незаинтересован от случващото се наоколо ви и като цяло е доста противно.

Вие сещате ли се за други омразни тикове, които бихте ни посъветвали да включим в класацията?

КоментариКоментари