IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преодолейте миналото си

22 септември 2012 12 00

Отърсете се от негативните мисли за миналото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора прекарват дни и часове, мислейки за миналото си. Тези хора са песимистични и нещастни. На първо място те трябва да започнат да мислят за щастливите моменти, които тепърва ги очакват.

Хората, които гледат повече в миналото, отколкото в настоящето или бъдещето, обикновено имат ниско самочувствие, винаги обвиняват външни фактори за несполуките си и често са депресирани.

Моделът „Аз съм нещастен“

Възможно е човек да се чувства нещастен, ако в детството си е чувал тази фраза често от родителите си. През ранните години психиката на едно дете е много податлива и попива всичко, което чува и вижда от родителите си. Запомнете, че вие сте различен човек от тях, живеете свой собствен живот и само от вас зависи да го живеете така, че да се чувствате щастливи.

Моделът „Това е негова/нейна вина“

Човек често обвинява другите за грешките и неуспехите си. Това прехвърляне на вината се корени в страховете, които той самият има. Да речем, че човек е имал лошо отношение от родителите си. Автоматично най-големият му страх в настоящето е той самият да не се провали като родител. При най-малката издънка на детето, вината пада върху съпруга/съпругата.

Моделът „Моето минало е болезнено“

Ако в миналото човек е претърпял физическо насилие, това несъмнено нанася голяма травма и няма как да не рефлектира върху настоящето. Единият вариант е този човек да се превърне също в насилник, а другият – точно обратното, да се старае да предпази всички близки хора. В един момент добрите намерения се превръщат в задушаване. Грижете се за близките си и хората, които обичате, но без да прекалявате и да ги обсебвате.

Моделът „Синдром: Вижте ме“

Да кажем, че в миналото си човек е полагал много усилия, за да се образова или да си намери хубава работа. Например, таксата за университета е била непосилно висока и той е трябвало да работи едновременно, докато учи. Това определено е трудна задача, но не трябва да се живее само с този спомен. Успехът на дипломирането не трябва да остава единственият или най-големият. Поставяйте си нови цели и не живейте в миналото, само се вдъхновявайте от него.

Моделът „Мислите ми работят против мен“

Хората, които размишляват върху миналото си прекалено много, може да страдат от тежка депресия. Те постоянно си припомнят всички тежки моменти, чувстват се виновни и тъжни. Инерцията на спомените от миналото така ги завлича, че са безсилни да я спрат. Мислите се повтарят отново и отново. Миналото не може да се промени, колкото и да го мислите, затова се съсредоточете върху настоящия си живот.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

д-р Силвия Димитрова ( преди 11 години )
д-р Силвия Димитрова ( преди 11 години )
да! отървете се от мислите, че са искали да ви убият, както и децата ви!:)успех!:)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар