IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубени на магистралата на живота

10 октомври 2012 10 40

Съвети за хората, които се чувстват в задънена улица

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Случва се в живота хората да се чувстват разбити или съкрушени и обикновено има някаква драма зад това тяхно състояние. Има обаче хора, които се чувстват напълно загубени и смятат, че няма надежда без да има видима причина за това тяхно състояние.

Подобен сорт депресия може да се появи, когато най-малко я очаквате и преди да разберете, да започнете да се чувствате толкова безпомощни и нещастни, че да не ви се живее.

Чувството е сякаш сте заставен да се изкачвате по някаква стълба, която няма край, а вече сте напълно уморени за нея. Такива хора приличат на кълбо от омраза, които не знаят кого и какво точно мразят.

Често „изгубените" личности са интелигентни, имат хубава професия и дори изкарват добри доходи.

Може би основната причина да се чувстват така е точно, защото са „залепнали" в грешна професия или в дисхармоничен брак. Изведнъж тези хора осъзнават, че това, което са планирали за живота си, е напълно погрешно; че решенията, които са взели, са променили живота им към лошо.

А повярвайте, животът не прощава лесно грешките. Една грешка, например, да влезете да учите нещо, което не харесвате, само защото е престижно, може да ви коства много години нещастен живот с професионално направление, което да мразите от дъното на душата си.

Ако сте сред този род хора, прочетете следните съвети, може пък да ви помогнат да намерите пътя отново.

1. Осъзнайте какво е за вас думата „успех".

Дефинирайте какво за вас означава думата „успех" - богатство, слава, наследници или нещо друго? Мечтата на всеки човек е различна, а и всеки човек разбира богатството по свой си начин. За едни това е да могат да си купят собствено жилище, а за други - да притежават огромна вила на плажа, просторна къща в престижен квартал, 5 автомобила и две прислужници.

Ясно е, че успехът е това, което всички искат, но не трябва да забравяте, че парите не бива да бъдат най-основният приоритет в живота ви.

2. Преценете какво можете да пожертвате.

Всеки има праг на жертвите, които може да направи. Има хора, които ще вървят напред и ще разбиват стени, а други ще се откажат при вида на най-малката заплаха. Хората непрекъснато се натъкват на препятствия по житейския си път, въпросът е да могат да ги преодоляват без сериозни наранявания.

Така че попитайте себе си, какво бихте пожертвали, за да успеете. Например, бихте ли загубили почивните и празничните си дни години наред? Готови ли сте да ограничите времето, което прекарвате с партньора си, в името на работата? Бихте ли оставили невръстното си бебе на грижите на детегледачка, за да не изпуснете и един работен ден?

3. Разберете какво за вас има най-ключова стойност.

Когато сте по-млади и амбициозни, мечтите ви вероятно са свързани със забогатяване. Но трябва да сте наясно, че парите не могат да ви дадат всичко. Може да звучи глупаво, но ако направите много пари, животът ви донякъде ще се усложни и няма да е кой знае колко по-щастлив, от времената на скромните ви възможности.

4. Измислете си план „Б".

Истински страстните хора имат една цел и се придържат към нея. Но за всеки случай си измислят и резервен план „Б". Лесно е да си изградите мечти с въздушни кули до небето, но един ден може да се събудите и да осъзнаете колко глупави са били те. За предпочитане е от самото начало да си създадете алтернативна визия за живота си, която също да ви удовлетворява.

5. Огледайте се преди да започнете.

В днешно време повечето хора са доста амбициозни. Това не е лошо стига да са авантюристи, а не скитници. Разликата между двете е доста тънка. Авантюристът има маршрут и карта за него. Той слуша гласа в главата си и внимателно планира стъпките си. Скитникът нищо не планира и слуша по-скоро сърцето си – ето защо се губи.

6. Помислете с какво искате да ви запомнят.

Помислете какво искате да оставите след себе си. Какво искате хората да казват за вашия живот и за вас самия като човек?

Когато един човек е млад, не му пука дали ще бъде запомнен. Всичко, върху което се фокусира, е как да успее в живота. Но с напредването на възрастта, той започва да осъзнава, че е изпуснал да направи и опита много интересни неща, докато е преследвал успеха.

Светът ви може да бъде вълнуващ и изпълнен със страст или да блокира в пустинен район с плаващи пясъци. Затова слушайте себе си, следвайте мечтите си за щастие и не се отказвайте да търсите вярната посока.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

pipinana ( преди 11 години )
moje li da ne mi obiasniava niakoi kak s Boko ne mi e dobre v li4en plan !!!!!!Dobre mi e !!!!!Nikoi da ne govori ot moe ime 4e li4nia mi izbor da bada s milia mi BOKO ne e podhodia6t za men ! Az taka iskam i obi4am to4no i samo BOKO !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 11 години )
Най-важното е да си поставяте осъществими цели и да умеете да се радвате на успехите.Независимо колко сте успели ако не се радвате на постигнатото а винаги гледате със завист в паничката на другите винаги ще сте нещастни.Никога не залагате всичко на една карта и нека неуспеха не ви срива психически а само още повече затвъждава упорството ви.Никъде не е казано ,че непремерно ще успеете в това с което сте се захванали но винаги може да опитате друго.Парите са само средство но ще се превърнат във ваша верига ако зациклите само в тяхното печелене и натрупване.Най-стойностните неща не се измерват с пари -те са безценни.Най-важното е да можете да постигнете мир със себе си а не да се превръщате в роб на чуждото мнение.Никога не правете нещо само заради хората за да им се харесате (ако не сте политик)защото винаги ще се намерят достатъчно хора да ви мразят въпреки всичко добро което сте направили.Правете добро за собствено удовлетворение независимо дали ще ви го признаят или не.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар