IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се справят със стреса по света

31 октомври 2012 13 00

Шест съвета как да се справите със стреса от различни точки на света

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Стресът е един от големите проблеми на новия век. Животът е забързан, натоварен и почти всеки ден човек е изложен на стресови ситуации. Макар че проблемът е глобален, на различните места по света хората се борят със стреса по различен начин. Ето и шест предложения, идващи от четири континента:

1. Бразилия

В слънчева Бразилия всичко е въпрос на баланс. В тази лежерна страна хората отделят много време, което прекарват с любимите си хора – семейство, роднини, приятели. За тях отдихът и почивката са вид изкуство. Бразилците смятат, че човек трябва да се радва на малките и прости удоволствия всеки ден от живота си.

2. Китай

Ако се разхождате в някой китайски парк може да попаднете на много любопитна гледка – няколко десетки души, а понякога и стотици се упражняват заедно. Няма значение дали е тай-чи, йога или танци, китайците релаксират и гонят стреса заедно. Практиката е изключително полезна, тъй като освен противостресова, тя е и социално събитие, и тренировка.

3. Финландия

За финландците нищо не може да бъде така релаксиращо, както посещението на сауна. Всъщност в страната това е обичаен седмичен ритуал, когато група приятели ходят на сауна. Във Финландия тази дейност не се смята за лукс, както в някои други страни. Повечето финландци посещават сауната най-малко веднъж в седмицата, най-често в събота, заедно с роднини или приятели.

4. Италия

Италианците се освобождават от стреса, като си правят разходки след вечеря. Това се отнася за хората, които не живеят в големите градове. В малките традиционни градчета, разхождайки се хората дишат чист въздух, срещат се с приятели и познати и разбира се, извършват вид физическа дейност.

5. Нова Зеландия

Като цяло средата в Нова Зеландия е по-спокойна. Хората са свикнали да се наслаждават на природата и на красивите места, които страната им предлага. Новозеландците гонят стреса и чрез спортове, като особено популярни там са футбола и ръгбито.

6. Дания

Често Дания попада в класации за най-щастливите страни на планетата. Дания има много предпоставки, които карат хората да не бъдат стресирани – здрава икономика, отлична система за социално подпомагане, както и политическа стабилност. Също така датчаните приемат своите домове като свещени места, където могат да избягат от суматохата и лудницата на големия град.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари