IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В коледната елха се крият хиляди насекоми

18 декември 2012 15 34

Спокойно - те няма да ви навредят

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Оказва се, че с живата елха, пренасяте в дома си и хиляди малки животинки.

Множество  насекоми и микроскопчни организми се крият в елхите и чакат само повод да се събудят. А какъв по-добър от коледните празници и благотворната топлина на вашия уютен хол, разкриват учени от университета в Берген.

Според проучванията за коледните елхи до 25 000 малки насекоми като колемболи, акари, нощни пеперуди, паячета и други, се крият в техните клони, за да прекарат там зимата, уверява специалистът по насекомите Бярте Йордал в комюнике на норвежкия
университет.

"Те спят зимен сън. Обикновено изпразват тялото си от флуидите и са напълно неподвижни. Те обаче се събуждат, когато дървото се озове на топло в хола. Усещат топлината и светлината, мислят, че пролетта се е върнала и се пробуждат за живот", обяснява биологът.

Нямате особени причини за безпокойство, тъй като повечето от тези създания са невидими с просто око и кротко си стоят в елхата, която са избрали за свой дом.

Според Йордал трябва силно да се разтърси елхата върху бял чаршаф, за да се забележи присъствието на насекомите, които не представляват каквато и да било опасност нито за сътрапезниците на Бъдни вечер, нито за мебелите.

"Не трябва да се забравя, че има страшно много насекоми и малки гадинки в саксиите в повечето домове" - подчертава изследователят.
"Коледните елхи не са нещо по-различно. Като поставите дръвчето в хола си, то пренася със себе си част от природата", изтъква в заключение ученият.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Някой си ( преди 11 години )
Може и без коледна елха а само няколко клончета.От години го правим и сигурно вече съм спасил цяла гора.Виждал съм колко много елхи се изхвърлят след празниците дори не продадени от всевъзможни търговци.Да не говорим за тъжната украса от тях на контейнерите за смет.Още като дете започнах да не харесвам елхите точно заради това.Винаги идва този ден когато трябва да се развалят и да отидат в *** ,а някога когото бяхме с печка с дърва -в печката.Зная ,че има и такива които после могат да се засадят но колко го правят и къде,а и колко се хващат защото искат грижи още известно време.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар