IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да станете по-уверени

26 февруари 2013 13 00

Експертни съвети за това как да изградите самочувствието си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Психотерапевтът Бари Майкълс дава своите експертни съвети за това как да изградите, поддържате и отглеждате своите увереност и самочувствие.

Ето и неговите съвети по темата:

1. Бъдете готови да поемате рискове

Ключова част от това да станете по-уверени е да излизате по-често от своята т.нар. "зона на комфорт". Много хора избягват да се залавят с нови или със "страшни" предизвикателства, дори когато знаят, че те ще им бъдат забавни или ще разширят кръгозора им. Въпреки това, те продължават да се придържат към своята скучна рутина и никога не опитват нищо ново. Поемането на рискове ще ви помогне да намерите своя потенциал и да увеличите мнението си за своите собствени сили и възможности.

2. Не се страхувайте от тежката работа

Хората, които са уверени, измерват своето самочувствие на база на усилията, които са положили за нещо, а не толкова от резултатите, които са постигнали. Ако две певици имат еднакви певчески данни, но първата дава всичко от себе си на всяко свое шоу, а другата се сдържа, много ясно, че първата ще спечели повече фенове, а оттам и повече увереност.

3. Приемете своите отговорности

Всеки човек има списък от неща, които знае, че иска-не иска трябва да прави (вкъщи или в службата). Свършването на тези ежедневни ангажименти помага на човек да се чувства по-полезен и уверен в себе си. Ако бягате от своите отговорностите или ги прехвърляте на някой друг, самочувствието ви ще пострада и като цяло ще изгубите доверие в самия себе си.

4. Не бъдете злопаметни

Трябва да се научите да превъзмогвате бързо трудните уроци и да забравяте за шамарите, които ще ви поднесе живота. Болезнени и несправедливи неща се случват всеки ден и никой не е застрахован срещу тях. Ако вашият шеф или съпруг ви обвини за нещо, което не сте направил, реагирайте уверено, преглътнете обидата и продължете живота си без драми. Това ще покаже на хората, които са постъпили несправедливо с вас, че те нямат никаква власт над вас и вашето самочувствие.

5. Обичайте своето вътрешно его

Всеки има емоционална "сянка", която му показва какъв точно не би искал да бъде. Това са чувства, които човек таи вътре в себе си, но не смее да ги покаже (несигурност, завист, злоба). Например, светът е пълен с красиви жени, които като малки не са били особено атрактивни, и дори когато пораснат, често се чувстват грозни като спомен от миналото. Това чувство, тази сянка, засяга тяхната увереност. Всеки човек трябва да се отърве от „сянката" на несигурността и да се научи да обича самия себе си.

6. Бъдете добри към себе си

Вие самите трябва да бъдете най-добрите си приятели и съюзници. Ако някой ви отхвърли, вие трябва да влезете в битка, за да ви открехнат затворените врати. Светът е достатъчно трудно място за оцеляване, така че би било глупаво, вие самите да се обръщате срещу себе си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари