IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощипването на женските задни части е сексуално насилие

17 април 2013 06 40

Мъже, внимавайте с култа си към заоблените форми на дамите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да, оказва се, че когато един мъж щипне една жена по дупето, той упражнява сексуално насилие. Може да ви звучи невинно, но повечето дами биха се обидили на подобен, но агресивно изразен комплимент към задните им части, твърди британката Лора Бейтс, която е създала успешния блог Everyday Sexism, свързан със сексисткото мъжко поведение.

Тя счита, че много жени не осъзнават, че са били сексуално насилвани от представителите на силния пол, чрез подобни агресивни действие със сексуален подтекст.

Говорейки пред MailOnline, Бейтс заявява, че много дами по цял свят са били жертва на подобен вид "сексуална обективизация", която е не само неприемлива, но в много случаи и незаконна.

Същото важи, ако един мъж реши да говори мръсотии, да гали или притиска една жена без нейното съгласие.

Лора казва: "Стартирането на този блог е комбинация от личен опит и впечатленията ми от ежедневната полова дискриминация в обществото, която се приема съвсем нормално. Сексуалният тормоз е навсякъде – на улицата, на работното място, в заведенията. Той кара жените да променят собственото си поведение, за да избегнат това да станат жертви на подобно отношение."

Лора продължава: "Ако мъж ощипе или погали по дупето дадена жена в някой нощен клуб и тя се оплаче на приятелите си, те ще й кажат да спре да преиграва. Чувала съм мъже да подмятат на жена с къса пола, че се е облякла така, сякаш иска да забременее, а това е обидно."

Според Бейтс много момичета в ученическа възраст търпят подобен тормоз от съучениците си, но не смеят да се оплачат на учителите си, от притеснение да не вдигат излишен шум и да не правят мелодрами, заради които после ще им се подиграват.

Авторката на блога изтъква, че съгласно законодателството на Обединеното кралство, ако една жена бъде погалена еротично от един непознат мъж в бар, тя няма да приеме акта като сексуално насилие, но ще се почувства като жертва. От друга страна, ако реагира и се защити, мъжът ще я помисли едва ли не за фригидна или ще й каже, че няма никакво чувство за хумор.

Лора завършва с думите: "Хубавото е, че има страшно много жени, които ми пишат и така ние създаваме една голяма общност. Ние сме солидарни една с друга и имаме смелостта да говорим за този всеобхватен проблем."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари