IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да вършите две неща едновременно?

25 юни 2013 14 00

Оставете телефона настрана

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Чудесно е, че технологиите се развиват и животът на човек се улеснява. Поне така изглежда на пръв поглед. Няма как да отречем предимствата на смартфоните, но тяхното прекомерно използване може да повлияе зле на вашето здраве. Голяма част от хората, използващи смартфони, правят така наречения „мултитаскинг“ (вършене на няколко задачи едновременно) – пишат съобщения, докато вървят, изпращат имейли по време на срещи, говорят, докато приготвят вечерята. Тази мултифункционалност се дължи до голяма степен на забързаното ежедневие, в което вършенето само на едно нещо е загуба на време.

Изследвания показват обаче, че мултитаскингът нито е толкова ефективен, нито толкова безвреден за здравето. Налице са редица причини, доказващи това твърдение. Може би е време да прекратите всичко, което правите, да се заемете само с едно нещо и като цяло да преосмислите начина, по който живеете. Ето и вредите от вършенето на няколко задачи по едно и също време:


1. Това ви забавя. Противно на общоприетото мнение мултитаскингът не пести време. В действителност на човек му отнема повече време да направи две неща заедно, отколкото ако ги върши поотделно. Например, според американско проучване хората, които говорели по телефона, докато шофират, стигали до желаното място малко по-бавно. Може да спестите време единствено, ако вършите всяка задача отделно от останалите.

2. Правите грешки. Експертите смятат, че превключването между задачи може да доведе до 40% загуба на производителност. Също така мултитаскингът може да ви подведе и да сгрешите, особено ако се занимавате със сложен мисловен процес. Френско проучване показва, че човешкият мозък може да се справи с до две задачи едновременно.

Снимка: Dreamstime

3. Стресирате се. Изследователи от Университета на Калифорния измерили сърдечния ритъм на две групи служители в една фирма. Една от групите разполагала с постоянен достъп до електронната поща на офиса. Постоянният поток от информация карал хората да бъдат в режим на „повишена готовност“, който се характеризира с по-високи стойности на сърдечния ритъм.

4. Може да „пропуснете“ живота си. Според проучване от 2009 година хората, които правят по няколко неща едновременно, не успяват да видят явни неща. По-конкретно 75% от студентите, говорещи по мобилния телефон, не забелязали клоуна пред входа на своя корпус. Изследователите определят това като вид „слепота“, която не позволява на хората да виждат всичко, което се случва около тях.

5. Вашата памет може да пострада. Логично е, че ако се опитвате да правите две дейности едновременно – да гледате телевизия и да четете книга, вие ще започнете да пропускате важни детайли и от двете неща. Дори прекъсването на едната дейност и веднага последвалото съсредоточаване към друга може да бъде пагубно за вашата краткосрочна памет. С напредване на възрастта на човек му става все по-трудно да „превключва“ от една задача на друга.

6. Влияе зле на вашите взаимоотношения. Говорейки за любовни взаимоотношения, мултитаскингът може да създаде сериозни проблеми. Да кажем, че двойката има сериозен разговор, който е прекъснат от телефонно обаждане или съобщение. В момента, в който търсеният партньор реши да отговори, комуникацията прекъсва, а другата половинка остава неудовлетворена.

Снимка: Dreamstime

7. Кара ви да преяждате. Разсейването по време на хранене пречи на мозъка да подаде необходимите сигнали, че сте се нахранили. Поради тази причина, докато човек се занимава с нещо друго, докато вечеря, например, той рискува да надебелее. По време на хранене се отдалечете от телефона, компютъра или пък телевизора.

8. Може да бъде опасно. Изпращането на съобщения и говоренето по телефона, дори с хендсфри, могат да бъдат толкова опасни, колкото шофирането в нетрезво състояние.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Така е -човек не трябва да пресилва вниманието си защото така мозъка се уморява още повече и разбира се,, поизключва"от време на време за една бърза почивка без да се интересува колко опасно за тялото може да бъде всичко това.Нъпълно вярно е и ,че разконцентрирането на практика забавя работата.По-добре ранно преразпределяне на работата отколкото всичко на веднъж и то когато вече закъсняваме с важен срок.Избягвайте и излишните силни дразнители като например ярки цветове -например червен защото мозъка автоматично снижава своето ниво на неговото възприемане а това може да бъде опасно.Силния шум и дори музика също снижават нивото на възприятията ,водят до сънливост и недооценка на опасностите.Старайте се да се обграждате с пиятни тонове ,лека ненатрапваща се музика ,приятни аромати и разбира се зеленина за ,да повишите своята работоспособност отколкото да се мъчите да изтискате от себе си повече работа за единица време .Това може да ви се върне като бумеранг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар