IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уличните „комплименти" = сексуален тормоз

19 юли 2013 14 50

Дамите с атрактивна външност често привличат вниманието на непознати

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Жените обичат да чуват комплименти и ласкателства, но само когато са изречени от точните хора. Едва ли има жена, която да е останала очарована от подсвиркването на групичка мъже, разминаващи се с нея по улицата. Докато за представителите на силния пол това не означава почти нищо, то някои жени приемат подобни „комплименти" като сексуален тормоз.

В онлайн списанието The Riot бяха публикувани спекулации, твърдящи, че „на много жени" вниманието на непознати им се струва забавно и приятно. Това отприщи вълна от недоволства и публикации в други сайтове, където жени разказват неприятни случки от своето минало. Не са изключение случаите, в които даден мъж започва да следва жената по улицата, което е меко казано плашещо.


Много дами, независимо от своя външен вид или възраст, споделят, че са били обект на коментари от сорта на: „Какъв хубав задник" или „Хей, скъпа, искаш ли малко от това?". Въпреки че в някои държави има регламентирано определение за сексуален тормоз на работното място, не съществува ясна дефиниция, която да обхваща репликите и действията на улицата или в градския транспорт.

В онлайн пространството млади жени споделят, че възнамеряват да ходят на уроци за самозащита в случай, че подвикванията на улицата придобият „физическо измерение", пише вестник Daily Mail. Според проучване на Cornell University 60% от регистрираните случаи на сексуален тормоз в Ню Йорк са се случили на улицата или в обществения транспорт. В глобален мащаб много малко дами съобщават за тормоз на улицата, тъй като има наложено мнение, че това е „цената, която плащат жените".

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

( преди 10 години )
Ne znam tazi statiika kakvo manipulira ili kakvo ne, ama tochmo predi dva dni imah porednoto podobno prezhivivane s mazen chichka i oshte sam iadosana, che se vazdarzhah i ne go zashlevih! Ta znachi sled rabota otivam na sreshta s priatelka, nito sam izdokarana, nito sam s kasa pola, nito na tok, nito s grim, abe danki, teniska, niski obuvki i konska ipash. I kato mi se lepna niakakav... ama mnogo si gotina, ama tuk li zhiveesh, che sam te vizhdal niakade, ama haide da piem kafe... varvi sled mene i hich ne se useshta idiota, che na men veche mi prekipiava! Nakraia prosto mu se trosnah, da me ostavi na mira, obarnah mu grab i si tragnah. Obache kazvam vi takiva otkacheniatsi mogat seriozno da ti razvaliat nastroenieto! Az barzam za niakade, a niakakav shte mi se ligavi!Za men tova sa zhalki neshtasnitsi, koito prosto ne znaiat kak da si nameriat priatelka i si misliat che ako podsvirkvat sled niakoe momiche shte im izleze kasmeta. E, da ama ne! Nai-mnogo niakoi den da poluchat shamar ot niakoia po-boina matska! I shte si e savsem zasluzheno!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
азз ( преди 10 години )
До смешна работа: смяташ, че нормалните жени се разкрасяват за да им подсвиркват по улицата?! :))))съжалявам такива като тебе, които смятат, че всички жени са като тези в тяхното обкръжение. ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M ( преди 10 години )
Абе вие нормални ли сте? Отдавна отмина схващането,че жените се гласят за да привличат вниманието на мъжете! Проучвания дори сочат,че жените, ако изобщо целят да впечатлят някого, то е за други жени. И да,ако някоя жена положи допълнителни усилия за мъж,то е за един конкретен,с когото отива на среща,например, а не на всеки *** по пътя. Не, на никоя не са приятни клаксони,подсвирквания,подвиквания, преследвания, опипвания. Имам щастието да живея в нормална страна и успях да осъдя един ***,който реши да ми пусне ръка на улицата. И не го направих защото съм дребнава ***, а защото не съм парче месо или стока на показ,която всеки непознат има правото да опипа,ако му се прииска. Следвали са ме до вкъщи,досаждали са ми, тръгвали са към мен с разперени ръце (тип ограждане на кокошки) и съм понесла доста от *** "внимание" на обикновения ***. И не,не съм била нагласена,с къса пола или панталонки,с цел да привличам внимание. Грим почти не слагам. Когато нося къси дрехи е защото е ТОПЛО и защото ми харесва. Не ви искаме внимание,което в краварника и кокошарника очевидно не сте се научили как да изразявате!!!!!! И само за да сте наясно,в очите на всяка,дори и най-глупава жена, мъж който проявява вниманието си по който и да е от гореспоменатите начини, изглежда като загубеняк,неудачник,неспособен на нищо,освен безсилноот подвикване или подсвиркване,което,и той докато прави,сам знае,че няма да му донесе дивиденти. Малък,жалък роб,на най-първичните си инстинкти...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Деси ( преди 10 години )
До смешна работа: Ако си мислиш, че жените се разкрасяват за да им подсвиркват или някой мазен чичка да им се натиска в трямвая, значи си много зле. Мъжете също ходят на фитнес, обличат се с опити тениски и т.н. Не знам как ще се почувстваш, ако минеш покрай лелките дето чистят по улицата и те почнат да викат след теб.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
смешна работа ( преди 10 години )
Първо прекарвате 1/3 от съзнателният си живот в разкрасителни процедури, в опит да привличате внимание, после се сърдите когато мъжете ви обръщат такова. Има мъже, които няма да подсвирнат просташки,но има и такива, които ще го направят, а причината да ги има е, че има много жени, които се кефят на това и този елементарен и най-простичък начин да покажеш че си отворен за свалка РАБОТИ!Сърдете се на представителките на вашия пол за това.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
mda ( преди 10 години )
Аз не разбирам кой се опитва да ви манипулира? Все едно не сте излизали на улицата или нямате приятелки/сестри/дъщери? Много е готино да знаете да посмееш да излезеш на улицата и да ти се залепят 20 *** и да ти говорят глупости или да ти се натискат нерези в транспорта... Какво е предизвикателно облекло е много "манипулативна тема", драги господа! За някои индивиди и късата пола е достатчно разрешително за изнасилване... Айде да не се впускаме в тази тема, че иначе трябва да ходиме всичките с бурки! В крайна сметка, мъжете трябва да спрат да се държат като животни като видят хубава жена!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
platanus ( преди 10 години )
Браво, Никодим! Перфектен коментар!В тази статийки също доста коварно се опитват да манипулират читателите...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Никодим ( преди 10 години )
Лошо нещо е това сексуалния тормоз!По-точно това което някоя жена вече може да определи като такъв.Ако съдебната ни система не беше така ръждясала а работеше от раз то тогава и у нас щеше да се стовари този кошмар.Не ,че щом видиш нещо женско което да ти хване око ли просто защото се е пръкнало от този пол,трябва да си позволяваш да го обиждаш но като всяко друго оръжие и съдебното преследване не трябва да попада в ръцете на истерички или просто отмъстителни гадини.За да предизвикват мъжете жените използват всякакви средства и набора си от природни съблазни но той е само за набелязаните жертви а не за всеки срещнат.Някои жени също използват модерните начини за извоюване на привилегии подобно на всевъзможни ,,репресирани"етноси и ,,сексуални малцинства".Кавалерството и истинския мъж все повече се преследват.Щатите са характерен пример до какви абсурди може да достигне лова на вещици(тоест проявяващи уж сексуален тормоз)и всичко това на фона на истинската ,трудова и сексуална експлоатация на жените.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар