IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джапанките по-опасни зад волана от токчетата

21 август 2013 05 30

Те забавят реакциите на шофьора и се закачат за педалите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Безспорно лятото е сезонът на джапанките. И макар те да са ви удобни и проветриви е добре да ги сваляте, преди да се качите да шофирате. Проучване във Великобритания показва, че тези типично плажни аксесоари са много по-опасни от високите токчета.

Според резултатите от изследването близо 1,4 млн, катастрофи в Обединеното кралство са станали в рамките на година заради шофиране с джапанки, пише Daily Mail. Една девета от запитаните признава, че се е случвало да закачи джапанката си за педала и да причини или участва в ППС.

За дамите тези летни обувки били още по-опасни. Те забавяли реакцията им с 0.13 секунди, което при дадена ситуация може да се окаже фатално. Времето за реакция при преместването на стъпалото до педала за спирачката отнемало 0,04 секунди с джапанки - това е два пъти по-дълго, отколкото при високи токчета - 0,02 секунди.

В проучването са участвали 1055 пълнолетни британци от двата пола, като 27 % от тях признават, че обувките им са виновни за случилите им се инциденти на пътя. 60% добавят, че шофират с неудобни и неподходящи обувки. Цели 36 % от дамите си носят резервни обувки, за да са по-уверени зад волана, докато при господата цифрата е значително по-малка – 12 %.

Ето и с какво най-обичат британците да шофират:

1. Джапанки (51%)

2. Боси (49%)

3. По-дебели токчета (38%)

4. Еспадрили (25%)

5. Сандали (18 %)

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари