IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурните признаци, че сте интроверт

1 октомври 2013 14 40

...ако все още се съмнявате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора са интроверти, но не си дават сметка за това. Те са склонни да търсят социални контакти по-рядко, в сравнение с екстровертите. Често изглеждат резервирани, обичат усамотението и спокойствието. Ако сте на купон и видите някой от присъстващите да си прекарва времето с iPhone-а си в ръка, вместо да се отдаде на социално общуване, то той вероятно е интровертен тип.

Хората често не знаят, че са интроверти, особено ако не са срамежливи по натура. Да си интроверт не означава задължително да прекарваш времето си основно сам. Напротив, има хора от този тип, които имат много и верни приятелства. Най-основната характеристика на тези хора, е че те по-скоро губят енергията си, когато са в компания, въпреки че това общуване може да им доставя удоволствие.

Ако не сте сигурни дали сте от този тип, вижте някои от издайническите признаци на интровертност:

1. Мразите клюките

Интровертите имат фобия от празните приказки, каквито са клюките.

2. Често се чувствате сами в тълпата

Интровертите често се чувстват като аутсайдер в средата на социални събирания и дейности, включващи много непознати хора. Затова е добре с тях да има някой познат, за да не попадат в напълно нова среда.

3. Общуването чрез социалните мрежи ви кара да се чувствате фалшиви.

Общуването чрез интернет не е любимо на интровертите, защото те се чувстват неискрени, а жадуват за автентичност в своите взаимодействия.

4. Имате склонност към философски разговори

Ако обичате да гледате и четете провокиращи мисълта филми и книги, а после да ги обсъждате с приятели, то вие сте интроверт.

5. Лесно се разсейвате

Докато екстровертите лесно се отегчават, то интровертите имат обратния проблем – лесно се разсейват, когато са в претоварена среда с повече стимулация. По този начин те „презареждат батериите си“. Екстровертите обикновено не се захващат със скучна и монотонна работа, тъй като имат нужда от живот на „високи обороти“. За разлика от тях интровертите предпочитат по-спокойната работна среда.

6. Когато се качвате в метрото, сядате на най-отдалечената седалка

Интровертите мразят да бъдат заобиколени от хора от всички страни. Затова те си търсят места „с въздух“ без значение дали е в градския транспорт или в театъра/киното.

7. Имате нужда от усамотение, след като сте били активни твърде дълго

Външният свят изразходва енергията на интровертите и те обичат да презареждат батериите си на тихо и спокойно място.

8. Екстровертите ви привличат

В този случай е вярно, че противоположностите се привличат. Интровертите често се насочват към екстровертите, които ги насърчават да се забавляват. Освен това екстровертите не се взимат твърде на сериозно.

9. Бихте предпочели да сте експерт в едно нещо, отколкото да се опитвате да направите всичко

Интровертите често се насочват към интензивно изучаване на определена материя и придобиване на експертни познания в нея.

10. Забелязвате детайли, които други хора не виждат

Интровертите имат набито око за детайлите, които понякога убягват на екстровертите. Изследванията показват, че се наблюдава повишена активност на мозъка на интровертите при визуална обработка на информацията.

11. Постоянно водите вътрешен монолог

Екстровертите не разполагат с толкова силен вътрешен глас като интровертите. Повечето интроверти първо обмислят нещата, които искат да кажат.

12. Имате ниско кръвно налягане

Японско проучване от 2006 г. установи, че интровертите имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с екстровертите.

13. Изглеждате по-мъдри за възрастта си

Интровертите наблюдават и поемат повече информация. Те мислят преди да говорят, което ги кара да се проявяват като по-мъдри в очите на другите. Тяхната мисъл е по-аналитична.

14. Обръщате внимание на „голямата картина“

Интровертите са по-заинтересувани от идеите, а не от фактите и детайлите. Те често са най-подходящи в изпълнението на задачи, за които се изискват по-абстрактни понятия.

15. Казвали са ви да „излезете от черупката си“

Много интровертни деца изглеждат по-малко прями и уверени, отколкото техните връстници. Често казваме на такива деца да излязат от черупката си и да взимат повече участие в клас.

16. Обичате да пишете

Интровертите са по-добри в общуването в писмена форма, отколкото лице в лице и много от тях са привлечени от самотна, творческа професия като писането. Повечето интроверти казват, че се чувстват творчески заредени, когато имат време да бъдат насаме със своите мисли.

17. Редувате етапите на самотата с периоди на социална дейност

Интровертите гледат да балансират самотата с обществена дейност. По принцип общуването с много хора ги стресира и затова те имат нужда след активни периоди на взаимодействие да балансират с периоди на интимност и уединение, в които да се възстановят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

lil peep ( преди 5 години )
Лол, донякъде е права статията и някъде греши. Защото някои неща си противоречат, както и да е.Като чета коментарите от преди 5 години ми се повръща. Тея не са интроверти в коментарите, сигурен съм.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Нера35ираМ ( преди 8 години )
твърде мн признака изложени а изпуснат най важния... аджаба защо гледам тази статия... явно се чудя дали сам интроверт... или търся потвърждение, че е така... иначе казано 1. Ако се чудиш навярно си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
li4i ( преди 9 години )
До Stepenwolf: И ТВОЕТО НАПИСАНО Е НЕГРАМОТНО.ПОЧТИ НА ВСЯКА ДУМА ИМАШ ПРАВОПИСНА ГРЕШКА И НЕ ЗНАЕШ КОГА СЕ ПОСТАВЯ ЗАПЕТАЯ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
todorakis ( преди 10 години )
вази статия все едно описва живота ми 100 % еднакво
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Коректорът ( преди 10 години )
Безгрешни няма. :-) Нищо и никаква грешчица.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
А ги имам половината, хората не са "чисти" видове, това не са дизгнози
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Riterdando. zip ( преди 10 години )
"Ако обичате да гледате и четете провокиращи мисълта филми и книги, а после да ги обсъждате с приятели, то вие сте интроверт."Хахах, това ме разби! Ако си интелигентен, си интроверт :).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Stepenwolf ( преди 10 години )
"Казва ли"???Една дума е пише се слято-"казвали"-минало време на глагол!Неграмотниции,кой ви плаща хонорарите за тези скудоумия дето пишете!?Като че е заразна болест да си интровертен!Марийчето ще да е била,тя обича дълбокомислията в кифленски стил, и не е много грамотна!Кешки да я бяхте уволнили!А навремето това беше приличен и много интересен сайт-един от любимите ми!Жалко...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )