IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативните страни на перфекционизма

15 ноември 2013 11 00

Непрестанните опити да бъдете перфектни във всяко едно отношение могат да създадат редица проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Някои хора смятат, че не могат да бъдат перфекционисти, защото все нещо в живота им не е съвършено, както им се иска да бъде. Перфекционизмът обаче не се отнася само до перфектните неща. По-скоро той се изразява в мисленето на човек как да направи нещата по най-добрия начин. Казано по друг начин – хората, които смятат себе си за перфекционисти, обричат живота си на вечно преследване на невъзможното, вместо да приемат себе си и да живеят по-спокойно.

Едно от най-лошите неща при този стремеж към съвършенство е, че човек никога не остава доволен за дълго. Той всеки ден си поставя нови и нови цели, които в крайна сметка му носят само временно удовлетворение. Повечето перфекционисти се усмихват красиво от външната страна, но се чувстват разочаровани, изтощени и недооценени отвътре.

Ето няколко отличителни белега на перфекциониста:

- Без значение какво постига човек, чувството на удовлетвореност е временно. Винаги има нещо ново, което трябва да се направи.

- Нещата са или бели, или черни. Има успех или провал. Няма среден вариант, който да е приемлив за перфекциониста.

- Ако той непрекъснато постига нещо, има придобивки и изглежда добре, значи ще бъде успешен и щастлив.

- Когато нещата се объркат, значи човек не е постигнал нищо.

- Усилията и намерението не са достатъчни. Резултатите трябва да бъдат успешни. Фокусът е върху продукта, не върху процеса.


- Перфекционистът изпитва почти постоянно чувство на конкуренция.

- Тайно осъжда хората, които не постигат съвършенство.

Всъщност перфекционизмът е хубаво качество, но в умерени граници. Той кара хората да се стремят към все по-високи цели, но също така понякога може да им повлияе лошо. В някои случаи вместо да му носи успех и спокойствие, човек започва да се измъчва постоянно и да се чувства недостатъчно способен.

Ето и кои са проблемите, пораждащи се от перфекционизма:

1. Проблеми във връзката. Много трудно е човек да поддържа романтични отношения с перфекционист. Това се дължи на неговите изключително високи очаквания и изисквания. Обикновено в подобна връзка партньорите на перфекционистите се чувстват под постоянен натиск, а понякога и недостойни, защото не могат да отговорят на всички изисквания/очаквания. От другата страна са хората, стремящи се към съвършенство – те често се чувстват разочаровани, ядосани и възмутени. В приятелствата си обаче те винаги могат да променят поведението си и да бъдат подкрепа на своите близки.

2. Винаги са тревожни и изтощени. Перфекционистът живее в постоянно безпокойство за това, което трябва да бъде постигнато. Затова той работи все повече и повече, което го кара да се чувства уморен и нещастен през повечето време.

3. Те си спечелват съвършенството. Обикновено перфекционистите смятат, че не са достатъчно добри или специални. Те вярват, че тяхната стойност идва само от нещата, които са направили, а не от личността им. Перфекционистите измерват самочувствието си чрез нещата, които са постигнали във всеки един аспект от живота си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Тройка Ахилова ( преди 10 години )