IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да отключите своята креативност

20 февруари 2014 07 30

И веднъж завинаги да отпуснете спирачките на въображението си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора се смятат за скучни, банални и лишени от въображение. Те смятат, че нямат никакъв творчески потенциал, защото нямат ясно изразен талант в някоя област на изкуството. Това обаче е напълно погрешно схващане. Човек може да бъде креативен, стига да отвори сетивата си за това и да натисне пълна газ.

Ето и кои са 6-те основни митове, свързани с креативността, които заключват поривите на вашето въображение, това пречи на успехите в живота ви:

1. Изобщо не съм креативен.

Много хора изтръпват от ужас като чуят думите „творчество“ или креативност. Това не означава, че им липсва въображение, а само това, че не знаят, че са способни на такова. Всеки човек има капацитет за творчество, но при много хора въображението бива спирано още в ранна детска възраст. Например, едно 5-годишно дете решава да нарисува лилаво небе, защото така му изглежда красиво, но някой възрастен го критикува или започва да се смее на рисунката и да му обяснява, че небето е синьо. Има голям шанс творческите импулси на това дете да бъдат прекършени рано-рано.

2. Креативност = изкуство

Това, че не сте поет, музикант или художник, не означава, че не сте креативен. Вие може да сте професионалист в разказването на вицове, в изстрелването на бързи, остроумни отговори, във взимането на адекватни бизнес решения и т. н. Това също си е вид творчество. Важното е да давате шанс за отскок на своето въображение, винаги когато можете или имате вътрешен порив за това.

3. Креативността е нещо несериозно

Много хора смятат, че креативността е присъща на отнесените хора на изкуството, които се реят някъде из облаците, но не е точно така. Дори и „най-приземените“ хора имат проблеми в живота си, които могат да бъдат решени най-бързо и ефективно чрез проява на креативна мисъл. Не трябва да се обезсърчавате, че ви липсва креативност, защото сами ще затворите сетивата си за нея.

4. Някои хора са „творчески тип“, други просто не са

Хората имат различни индивидуалности, но всички носят творчеството в себе си по един или друг начин. Екстровертите например, създават своите иновации най-добре чрез взаимодействие с други хора, докато интровертите могат да правят нововъведения най-добре, след като са анализирали нещата спокойно.

Ако сте екстроверт, по-вероятно е да имате изблици на креативност, докато говорите с приятели или докато правите брейнсторминг в службата с колегите. В същото време, ако сте интровертни, може да ви хрумне блестяща идея, докато сте сами в автомобила си и слушате музика.

5. Нямам време за творчески неща

Човек може да се вдъхновява от различни неща в ежедневието си – от картина, филм или книга, които да му вдъхват радост и да подобряват себеизразяването му, но да се почувства напълно парализиран, ако трябва да прояви творчество в даден момент от живота си или в работата си. Номерът е да не се притеснявате, а просто да се отпуснете и да се наслаждавате на творческия процес. Намерете време за това!

6. Творчеството не е истинско, ако е направено с умисъл

Не забравяйте, че зад всички филми, книги, песни и пиеси има някаква умисъл. В началото някоя идея може да ви изглежда банална, но в действителност, ако я развиете, да се окаже невероятно креативна. Не забравяйте, че целта на всеки творчески проект е да се каже/направи нещо важно, умно, полезно или просто забавно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

lili ( преди 10 години )
И как да отключим креативността!?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
:( защо това се приема като нещо несериозно?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар