IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да внесете повече живот в ежедневието си

6 април 2014 14 05

Дейностите, които ще ви помогнат да почувствате, че наистина живеете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

„В крайна сметка, не е важен броят на годините във вашия живот, а животът във вашите години“ е казал някога Ейбрахам Линкълн.

Застоялият начин на живот е характерен за западното общество и развитите държави. Хората работят от понеделник до петък, почиват събота и неделя и имат две седмици за почивка в годината. Гледат телевизия вечер, спят по по-малко от 7 часа на денонощие и този цикъл се повтаря постоянно. Всекидневният живот на повечето хора е в застой и най-общо казано, въпреки че са живи, те не влагат много живот в живота си.

Американският писател и философ Хенри Дейвид Торо е казал: „Не е достатъчно да бъдете заети; по този начин са мравките. Въпросът е: с какво сте заети?“. Тоест важно е не само да правите нещо, а да правите нещо, което всекидневно ви носи радост и удовлетворение.

Ето няколко начина, с помощта на които може да внесете повече живот в своя живот:

1. Нарушете телевизионната си рутина. След като цял ден сте прекарали в офиса, в затворено пространство и много вероятно в постоянно седнало положение, тялото ви няма нужда от поредна порция залежаване пред телевизора. Освен това нали не искате да прекарате цялата си свободна вечер, гледайки предавания, сериали или филми? Вместо това някоя вечер отидете на кино, на вечеря с приятели или просто направете нещо различно.

2. Тренирайте всеки ден. Независимо дали става въпрос за 10-минутно разтягане или час и половина във фитнеса, постарайте се всеки ден да извършвате някаква физическа дейност. Човешкото тяло трябва да се движи, защото за него това означава здраве. Експерти твърдят, че заседяването е новото пушене. Тоест, за да не се превръщате в пушачи (дори реално да не сте такива), всеки ден правете някакво движение.

3. Спете достатъчно. Тялото ви се нуждае от между 7 и 8 часа сън всяка нощ, за да може да се възстанови напълно. Без нужното количество сън, организмът не може да обработи храната правилно и не може да излекува тялото своевременно, което допълнително натрупва напрежение и стрес.

4. „Изключете“. Новите технологии са навсякъде около нас – смартфони, лаптопи, таблети. Те дават достъп до социалните мрежи, които от своя страна понякога могат да бъдат изключително бреме за човека и пречка за неговото спокойствие. Ограничете времето, което прекарвате във Facebook, Twitter, Instagram и т. н. Освободете се от виртуалните окови и живейте в реалния свят. Вместо да си пишете с някой приятел, уредете си среща и се вижте лице в лице. По този начин контактът е много по-удовлетворяващ и за двете страни.

Снимка: Dreamstime

5. Гледайте на всичко от неговата положителна страна. Твърде често хората попадат в капана на оплакването. Нищо в живота не е перфектно и за да бъдат хората в хармония със себе си, те трябва да осъзнаят това възможно по-бързо. Човек трябва да се научи да гледа на нещата от тяхната положителна страна. Навярно на всекиго се е случвало нещо неприятно, което обаче след себе си е водело до нещо далеч по-хубаво. Бъдете благодарни на това, което имате и мислете доста по-малко за нещата, които не ви достигат. Ако го правите често, много скоро ще се почувствате истински щастливци.

6. Прекарвайте време с близки хора. Това са най-истинските и щастливи мигове. Моментите, които споделяте с любимите си хора. Постарайте се те да бъдат колкото може повече. По този начин ще се зареждате с положителна енергия и ще се чувствате далеч по-живи, отколкото ако се излежавате пред телевизора. Е, понякога може да се излежавате заедно с тях, но нека това не се превръща в навик.

7. Пътувайте по света. Светът е толкова красив и предлага безкрайна гама от възможности, че е истинско престъпление да не се възползвате от тях. Някои хора никога не напускат собствената си страна, не защото нямат достатъчно финанси, а защото нямат желание. Това обаче е изключително погрешно, тъй като благодарение на пътуването, човек разширява своя мироглед, сблъсква се с различни култури и научава много нови неща. Дори в момента да нямате възможност да пътувате в чужбина, винаги може да отскочите до някой по-далечен град в България. Възможности има много, понякога желанието е твърде малко.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )